tisdag, mars 20, 2007

Choklad - innehåll för att vara nyttig

(fortsättning från igår)
...Jag såg ett inslag på tv med en man från Chokladakademien, jo, det finns faktiskt en sådan.
Han åt själv ett par bitar choklad varje dag och enligt honom så var det ingenting som påverkade vikten. Om det nu är så, att det i den mängden inte påverkar vikten och är nyttigt, då kan man verkligen unna sig en extra bit lite då och då.
Men vad är då rätt sammansatt choklad?
Enligt mannen från chokladakademien ska den innehålla:
- 64% - 72% kakaohalt
- Inga tillsatser av fetter t ex smörfett eller vegetabiliskt fett
- Låg sockerhalt, 25% - 30%, helst av rå- eller rörsocker
- Naturlig vanilj, inte vanilin eller flauvor
Linné brukade kalla choklad för... (fortsättning imorgon)

2 kommentarer:

Markus Gårdbäck sa...

Hej Lotta!
Jag har precis börjat jobba med en Kallpressad oprocessad choklad som heter Xocai (uttalas sho-sai).
Den är helt fri från raffinerat socker, transfetter, laktos, gluten, koffein mm.
Däremot har Xocai ett lågt GI och är full av antioxidanter då de genom kallpressningen bevarats och har ett ORAC värde på 26000!! (Brunswick lab)
Den innehåller även Acaibär och Blåbär.
Den har mycket höga halter av Epicatechin vilket de flesta vanliga choklader ju mer eller mindre saknar eftersom det normalt sett gör chokladen bittrare. Xocai däremot smakar helt fantastiskt gott!

Om du är intresserad av att veta mer så får du gärna höra av dig till mig på tel: 0707 450 508
Du kan också besöka min hemsida som tyvärr bara är på engelska just nu http://mxi.myvoffice.com/choklad/

Med vänliga hälsningar
Markus Gårdbäck

Lotta sa...

Hej Markus!
Tack för tipset om chokladen.
Det är alltid roligt med bra alternativ.