måndag, maj 21, 2007

Fettsyror

"Man blir klok av fisk", känner ni igen det?!
Det var någonting som jag ofta hörde när jag växte upp. Kanske var det också ett sätt att försöka få mig och mina syskon att äta den fisk som serverades 1-2 gånger i veckan i vår familj. Det brukar inte vara barnens favoritmat precis, hur god den än är tillagad.
Men det är sant, man kan faktiskt säga att man blir klok av fisk och att man håller sig klok av fisk. I fisk finns den essentiella(livsnödvändiga) fettsyran omega-3.
Fettsyrorna delas upp i mättade, enkelomättade och fleromättade. Av dem är omega-3 och omega-6 fleromättade och de som är essentiella. De är ämnen som kroppen behöver men inte själv kan bilda utan det måste tillföras med maten eller kosttillskottt.
Hälsoeffekterna av de här två fettsyrorna är oerhört många, speciellt av omega-3. Svenska Dagbladet hade en bra artikel 19 april 2007 som delvis handlade om en japansk studie gjord på 18 645 patienter under nästan fem års tid. Den visade att omega-3 hade en bra effekt mot hjärtsjukdomar.
Om man då ser närmare... (forsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: