måndag, maj 14, 2007

Salt

Det har skrivits en del intressant om salt den sista tiden tycker jag. Vi äter alldeles för mycket salt och det är inte alls bra för vår hälsa. Vi äter cirka dubbelt så mycket salt mot vad vi borde göra. Det rekommenderade dagsintaget är högst 5 gram, ungefär en tesked.
Själv har jag bestämt mig för att försöka sänka konsumtionen. Ta bort det där jag inte tycker att det är absolut nödvändigt. Så nu kokar jag ris, pasta och potatis utan salt, utom när jag har gäster, om nu inte gästerna är inne på samma linje som jag förstås.
När jag använder salt blir det örtsalt eller himalayasalt. Örtsalt köper jag i matvaruaffären. Det är blandat med örter men innehåller ändå ganska mycket salt. Himalayasalt däremot smakar som salt men har inte dess negativa effekter. Det innehåller inget vanligt salt alls. Jag tycker att det är bra, inköpt i hälsokostaffär, jag vet inte om det går att köpa någon annanstans. Jag vill idag, 21/5, göra ett tillägg till den här texten som skrevs i förra veckan. Det har kommit en kommentar som har en helt annan åsikt om himalayasalt och dess bra effekter. Vill någon läsa mer om det så går det bra att gå in på "comments" nedan. Där ligger en länk i den översta kommentaren som går till en utförlig genomgång av ämnet.
Däremot, i forumet hos tidningen 2000-Talets Vetenskap, går detta att läsa som har en annan, mer positiv syn på himalayasaltet:

"Självklart innehåller det natrium, all form av "vanligt" salt innehåller natrium. Dock finns det gigantiska skillnader mellan industriellt framställd natriumklorid och t ex havssalt och himalayasalt.

Himalayasalt och havssalt innehåller 80 olika mineraler och spårämnen som är optimalt bundna till själva saltet i suverän kristallform. Vårt blod har en saltkoncentration ug som i havsvatten. Natrium är alltså viktigt för kroppens funktioner, men då ska det vara i naturlig optimal form och inte koksalt som är aggressivt och jobbigt för kroppen.

I naturen är salt en bristvara, därför har det varit så viktigt bland många kulturer att t ex ta till vara på blodet hos djur. Salt har varit en eftertraktad handelsvara. Våra seder att göra blodpudding, palt, blodkorv mm visar hur noga man var att få i sig djurets alal delar och därmed alla nörvändiga näringsämnen.

Fördelen med himalayasaltet jämfört med havssalt är dess kristallstruktur som anses vara särskillt gynnsam. Om du tänker på dig själv som en elektrisk och strömförande varelse (man kan ju se kroppen på olika sätt men faktum är att allt levande utstrålar energi och att det i kroppen går elektriska och kemiska impulser/signaler, allt beror på vilket betraktelsesätt man har) så är det en fördel att optimera den strömledande förmågan. Destillerat vatten leder inte ström, men tillsätter man lite salt blir vattnet strömledande. Däri ligger betydelsen också för våra kroppar och hur man kan optimera denna funktion med salt av bra kvalitet."

Tidningen Hälsa... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Det stämmer inte att Himalayasalt inte innehåller vanligt salt! Tvärtom, det består till 97 % av vanligt natriumklorid. Jag har själv bloggat om saltet, bland annat här.

Lotta sa...

Jag har nu läst din utförliga blogg om himalayasalt. Det var bra att du skickade med en länk, så får människor mer information att bilda sig en egen uppfattning på.
Den mesta information som jag har om himalayasalt kommer från den hälsokost där jag brukar handla. Personalen där är väldigt kunnig och har jobbat många år i branschen. Vad det gäller Anna Skipper och programmet "Du är vad du äter" så tror jag, till skillnad från personen som kommenterade i din blogg, inte alls att hon bara babblar. Jag tror att hon är en mycket yrkeskunnig person och det vore intressant om också hon kunde utveckla ämnet vidare.