torsdag, maj 10, 2007

Universalväxter - farmakognosi

(fortsättning från igår)
...Vi här i Sverige är inte så bra på att använda medicinalväxter och det är verkligen synd. En stor, dåligt utnyttjad resurs skulle man kunna kalla det.
Det dröjde ända till 1800-talet innan farmakognosi blev en egen vetenskap. Farmakognosi är läran om naturprodukters roll som läkemedel. Men det går ju ändå framåt. Det märks ett större intresse för och en annan medvetenhet om växter och deras möjligheter som mat och medicin.
Vill man veta mer om örter så har SVT 2 startat en dansk faktaserie i ämnet. Den heter "Örter - naturens eget apotek" och går på måndagar 18:15 - 18:35. Den började nu i måndags och jag tyckte att den var både intressant och sevärd.
Man kan också... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ämnet farmakognosi är betydligt äldre än 1800-talet... Linné skrev sin farmakognosibok "Materia Medica" 1749 och ett ännu äldre exempel är Dioskorides praktverk med samma namn från antikens Grekland...

Lotta sa...

Jo, jag känner till Dioskorides samlingsverk "De Materia Medica" och Linnés insatser inom området. Det jag skrev var att först under 1800-talet blev farmakognosin en egen vetenskap här i Sverige.