måndag, augusti 27, 2007

Alger - spirulina

(fortsättning från förra veckan, "Alger")
...Den alg som jag tror är mest allmänt känd är den mycket omtalade blågröna sötvattensalgen spirulina.
Spirulina är en mikroalg som förekommer i alkaliska sjöar bland annat på mexikanska höglandet. Den har använts av sydamerikanska indianer sedan 1500-talet. Spirulina är en av världens mest näringsrika växter. Den har inte några svårsmälta cellulosaväggar vilket gör att näringsämnena är mycket lättillgängliga för människan. Det som är mycket intressant tycker jag är den höga proteinhalten. Den ligger på 50-70 procent och av det kan vi tillgodogöra oss cirka 80 procent. För att få ett perspektiv kan vi ta oxkött som en jämförelse. Det innehåller 28 procent protein och av det kan vi tillgodogöra oss 20 procent. Det måste ju sägas vara en otroligt stor skillnad och kanske någonting att tänka på för de som tycker sig ha svårt att hitta bra proteinkällor. Spirulina kan man köpa bland annat i hälsokosten. Den finns både i pulver- och tablettform vilket är bra eftersom spirulina har en lite säregen smak som inte alla tycker om. Då slinker en tablett ner enklare. Vill man läsa mer om spirulina så kan man till exempel gå in på www.nyform.se.
Där kan man också läsa om en alg som jag tycker mig ha börjat höra talas om i fler sammanhang, den gröna algen chlorella. Går man in på Holistics hemsida www.holistic.se står det att chlorella är naturens mest näringsrika växt. Den innehåller också mer klorofyll än något annat livsmedel, 4-5 gånger mer än spirulina. Vad det gäller protein innehåller den 60 procent och då ingår alla aminosyrorna.
Till sist ett tips till er som är odlingsintresserade och som jag också skrev om i min blogg "Alternativ odling - mina föräldrar". Det gäller tång. Tång är ett fantastiskt bra gödsel. Har ni möjlighet så samla det i till exempel svarta plastsäckar på hösten och låt det sedan ligga och förmultna under vintern så är det färdigt att använda till våren.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.2000taletsvetenskap.nu/strypgrepp.htm

själv kör jag med hela registret "bredspektrum" antioxidantia alger selen vitlök ph-kalk nässla nypon c-vitamin- evitamin mm, och chlorella sen ett tag tillbaks.

Lotta sa...

Tack för ett intressant adressinlägg till 2000-Talets Vetenskap och för ditt upplägg av "bredspektrum" antioxidantia.

Anonym sa...

Hej, intressant sida. Ang. chlorella, är det bara nyttigheter och inga biverkningar?
/Madeleine

Lotta sa...

Hej, Madeleine
Vad jag vet så är chlorella bara nyttigt och helt utan biverkningar.
Däremot så har chlorella kraftigt renande och avgiftande egenskaper. Så av den anledningen kan man få en reaktion men det är ju mot en förbättring. I ett sådant läge kan man till exempel välja att ta en lägre dos under en period och sedan öka igen om det känns bra.

Bums.nu sa...

Chlorella är fantastiskt. Den är ju en natrulig detox också eftersom den binder och för utt ungmetaller i kroppen.

Lotta sa...

Hej, ja chlorella har verkligen många bra egenskaper.