måndag, augusti 20, 2007

Alger

För några veckor sedan tog en av sommarens mindre roliga varianter på blomning fart, algblomningen. DN hade en artikel 20070808 med rubriken "Giftig algblomning hotar svenska bad". Varje sommar, samma sak. Men det finns också en annan sida av myntet, som ni kanske redan känner till, där algen har rollen som föda och läkemedel.
I japanska och kinesiska hushåll används nära hundratalet olika algarter. I kinesiska skrifter omnämns de som delikatesser redan 6000 år f Kr. Vi här i Sverige har inte en lika utbredd "algkultur" men det går att få tag på ett flertal sorter, åtminstone i hälsokostaffärerna. Om man nu inte väljer alger för smakens skull så är näringsinnehållet en bra anledning.
Under miljontals år har nägingsämnen spolats ner i havet genom erosionen. Det har utarmat våra jordar på mineraler och spårämnen men istället berikat våra hav. I alger finns de flesta grundämnena. De innehåller mer mineralämnen än någon växt på land. Torkade havsalger innehåller mycket jod och upp till 14 gånger mer kalcium än mjölk. De innehåller också protein, A-, D-, E-, K-, C-vitaminer och en del vitaminer från B-gruppen.
Alger delas in i gröna, blågröna, bruna och röda.
Vad har de då för bra effekt på kroppen?
Rent allmänt stimulerar innehållet av jod framförallt ämnesomsättningen och viktiga antioxidanter och klorofyll bygger upp kroppens motståndskraft.
Brunalgens förmåga är att binda tungmetaller och radioaktiva ämnen och transportera dem ur kroppen. Det beror på att den innehåller alginat.
Den gröna algen har bland annat en kolesterolsänkande effekt.
Alger kan användas som krydda, grönsak eller näringstillskott. Rödalger är de som bäst lämpar sig som föda. Den används till exempel i det japanska köket i form av norialgen när man gör sushirullar.
Alger används också inom livsmedelsindustrin främst som konsistensgivare i glass, såser med mera men också som bulkmedel i preparat mot förstoppning och i bantnigspreparat. De används även som förtjockningsmedel och emulgeringsmedel i till exempel livsmedels-, kosmetika-, läkemedels-,textil- och pappersindustrin.
Den alg som jag tror är mest allmänt känd är den mycket omtalade blågröna sötvatttensalgen spirulina... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: