måndag, september 17, 2007

Baljväxter - försiktighet med

(fortsättning från förra veckan, "Baljväxter - olika sorter")
...Sojabönan innehåller ungefär lika hög halt av purinämnen som kött och är därför något som reumatiker bör vara återhållsamma med.
Vidare så innehåller sojabönan något som kallas för "naturligt förekommande hälsovådliga ämnen" på samma sätt som till exempel rabarber och spenat innehåller oxalsyra. Men i sojabönans fall så förstörs de naturligt förekommande hälsovådliga ämnena genom upphettning:

Trypsininhibitorer påverkar viktiga enzymer i mag- och tarmkanalen så att proteinspjälkningen hämmas. De förstörs vid upphettning till 60-100 grader.

Sojabönan innehåller ämnen med östrogenliknande effekt. Även dessa förstörs vid upphettning till 60-100 grader.

Goitrogena ämnen dämpar sköldkörtelns aktivitet och upptaget av jod. Upphettning av sojabönorna hindrar frigörandet av goitrogenerna.

Annat att tänka på är det väldokumenterade faktum att obehandlade sojaproteiner har en förmåga att framkalla allergier.
Slutligen en effekt som sojabönan gemensamt med andra baljväxter har på oss när vi äter dem, problemet med flatulens(gasbildning). Vill man så kan man undvika de effekterna när det gäller baljväxter som sojabönor, kikärter, gula och gröna ärter genom att låta dem grodda en till två dagar. Det går också att minska besvären genom att koka de blötlagda bönorna i nytt vatten i 10 minuter, slå bort även detta vatten, hälla på nytt och koka färdigt bönorna.
Kryddor som timjan, mejram, kummin och fänkål hjälper till att göra bönorna mera lättsmälta.
Undvik att äta socker och söta produkter tillsammans med bönor.
Besvären med flatulens brukar gå över efter ett par veckor när magen har fått vänja sig. Eller så kan man helt enkelt välja att bara äta black-eye bönor eller röda linser eftersom de inte orsakar någon gasbildning alls.
Som jag skrev i första bloggveckan om baljväxter så är de en viktig näringskälla i stora delar av världen. Men det är inte bara för människan... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: