måndag, september 10, 2007

Baljväxter - olika sorter

(fortsättning från förra veckan, "Baljväxter")
...Om vi tittar lite närmare på några sorter och ett par exempel på hur de kan användas:

Flageoletbönor, räknas till de allra finaste bönsorterna och passar utmärkt till sallader, soppor och puréer.

Kidneybönor, är huvudingrediensen i den klassiska bönrätten "chili con carne".

Adzukibönor, är mycket omtyckta i japansk, kinesisk och makrobiotisk matlagning, där man till och med använder dem i söta efterrätter, bakverk och glass.

Blackeye bönor, de används till soppor, sallader eller som baked beans.

Linser, gula och röda. Bra att använda i soppor, grytor, gratänger med mera.

Kikärter, är huvudingrediensen i "hummus". Kikärtsröran som man bland annat äter mycket i Mellanöstern.

Och sist men inte minst, sojabönan.
Sojabönan tillhör de allra äldsta kulturväxterna i världen och har odlats i sitt hemland Kina i cirka 5ooo år. Här i Europa omtalas den för första gången på 1700-talet. Sojabönan är den baljväxt som kommer närmast kött vad det gäller proteinvärde och har dessutom en högre järnhalt som också är mer lättupptaglig än hos andra baljväxter.
Vad det gäller användningsområden så kan listan göras lång. Några exempel är:

Sojamjöl, där finns det helfett och avfettat.

Spunna sojaproteiner, blir efter genomgången process till fina trådar. Dessa kan sedan spinnas och vävas i olika former för att i konsistens och struktur påminna om kött.

Soyafrutty eller liknande benämning. Finns i flera bärsmaker och påminner om yoghurt men får inte kallas för det.

Miso, mjölksyrejäst pasta av sojabönor, salt, vatten och bakteriekultur. Används som soppa, buljong och krydda.

Sojamjölk, används istället för mjölk av till exempel veganer och personer med laktosintolerans.

Tofu, sojabönost som liknar färsk ostmassa i konsistensen.

Sojadessert, framställs bland annat av sojabönor, rårörsocker, lecitin och vatten. Kan användas som dessertglass eller kakfyllningar och finns i olika smaker. Dessa produkter är fria från gluten, mjölk, kolesterol och laktos.

Det finns mycket nyttigt och bra med sojabönan med det finns också en del mindre bra saker som man ska tänka på.
Sojabönan innehåller... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: