måndag, oktober 15, 2007

Komplementärmedicin - läkemedel

(fortsättning från förra veckan, "Komplementärmedicin - attitydförändring")
...Läkemedel är också en intressant och viktig fråga i sammanhanget runt komplementärmedicin tycker jag.
Läkemedel är bra på många sätt men har ju som bekant även mycket biverkningar. Det är inte helt ovanligt att människor får ytterligare en medicin för att kurera en biverkning från en annan medicin som de äter. Ett bra exempel på hur kraftfull effekt medicin kan ha är antibiotika. Det tar kroppen ungefär 1,5 år att återgå till det normala efter en kur.
En annan sida är också att vissa läkemedel krockar med varandra. Idag är ingen läkare i Sverige skyldig att ta ansvar för en patients hela läkemedelsanvändning. Det innebär att om man går till en specialistläkare och får en medicin. Och sedan går till en allmänläkare med ett annat problem och får ytterligare en medicin så är ingen ansvarig för att medicinerna fungerar tillsammans.
I boken "Hjälper medicinen?" skriven av Stefan Carlsson, Eva Fernvall och Bodil Jönsson, står det att de professionella överlag inte velat ta på sig ett helhetsansvar. De vill bara ta ansvar för sin del.
Det tycker jag kan kännas lite otryggt.
Men från 1 juli 2005 trädde en ny lag i kraft som kanske gör det lite enklare att ta itu med den situationen, "Lag om läkemedelsförteckning".
Det innebär att man kan gå till apoteket och be att få sin läkemedelslista utskriven. Där står de mediciner som man har hämtat ut. Den kan man sedan ta med till sin läkare och säga att man vill gå igenom den för att se om det är några mediciner som inte passar ihop. Eller om det är några mediciner som man inte längre behöver. Läkare sätter in mediciner men det är inte lika självklart att de tar ut dem när de inte längre behövs.
Jag tycker att man ska tänka till innan man börjar äta en ny medicin. Finns det något annat sätt som är mer skonsamt för kroppen? Kan jag göra något för att sänka dosen?
Några alternativ som man kan titta på är naturläkemedel, kostförändringar, motion och kosttillskott. Det är viktigt att prata med sin läkare om man tänker sig något alternativ eller komplement till medicinen.
Ett ämne som med... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: