måndag, augusti 27, 2007

Alger - spirulina

(fortsättning från förra veckan, "Alger")
...Den alg som jag tror är mest allmänt känd är den mycket omtalade blågröna sötvattensalgen spirulina.
Spirulina är en mikroalg som förekommer i alkaliska sjöar bland annat på mexikanska höglandet. Den har använts av sydamerikanska indianer sedan 1500-talet. Spirulina är en av världens mest näringsrika växter. Den har inte några svårsmälta cellulosaväggar vilket gör att näringsämnena är mycket lättillgängliga för människan. Det som är mycket intressant tycker jag är den höga proteinhalten. Den ligger på 50-70 procent och av det kan vi tillgodogöra oss cirka 80 procent. För att få ett perspektiv kan vi ta oxkött som en jämförelse. Det innehåller 28 procent protein och av det kan vi tillgodogöra oss 20 procent. Det måste ju sägas vara en otroligt stor skillnad och kanske någonting att tänka på för de som tycker sig ha svårt att hitta bra proteinkällor. Spirulina kan man köpa bland annat i hälsokosten. Den finns både i pulver- och tablettform vilket är bra eftersom spirulina har en lite säregen smak som inte alla tycker om. Då slinker en tablett ner enklare. Vill man läsa mer om spirulina så kan man till exempel gå in på www.nyform.se.
Där kan man också läsa om en alg som jag tycker mig ha börjat höra talas om i fler sammanhang, den gröna algen chlorella. Går man in på Holistics hemsida www.holistic.se står det att chlorella är naturens mest näringsrika växt. Den innehåller också mer klorofyll än något annat livsmedel, 4-5 gånger mer än spirulina. Vad det gäller protein innehåller den 60 procent och då ingår alla aminosyrorna.
Till sist ett tips till er som är odlingsintresserade och som jag också skrev om i min blogg "Alternativ odling - mina föräldrar". Det gäller tång. Tång är ett fantastiskt bra gödsel. Har ni möjlighet så samla det i till exempel svarta plastsäckar på hösten och låt det sedan ligga och förmultna under vintern så är det färdigt att använda till våren.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag, augusti 20, 2007

Alger

För några veckor sedan tog en av sommarens mindre roliga varianter på blomning fart, algblomningen. DN hade en artikel 20070808 med rubriken "Giftig algblomning hotar svenska bad". Varje sommar, samma sak. Men det finns också en annan sida av myntet, som ni kanske redan känner till, där algen har rollen som föda och läkemedel.
I japanska och kinesiska hushåll används nära hundratalet olika algarter. I kinesiska skrifter omnämns de som delikatesser redan 6000 år f Kr. Vi här i Sverige har inte en lika utbredd "algkultur" men det går att få tag på ett flertal sorter, åtminstone i hälsokostaffärerna. Om man nu inte väljer alger för smakens skull så är näringsinnehållet en bra anledning.
Under miljontals år har nägingsämnen spolats ner i havet genom erosionen. Det har utarmat våra jordar på mineraler och spårämnen men istället berikat våra hav. I alger finns de flesta grundämnena. De innehåller mer mineralämnen än någon växt på land. Torkade havsalger innehåller mycket jod och upp till 14 gånger mer kalcium än mjölk. De innehåller också protein, A-, D-, E-, K-, C-vitaminer och en del vitaminer från B-gruppen.
Alger delas in i gröna, blågröna, bruna och röda.
Vad har de då för bra effekt på kroppen?
Rent allmänt stimulerar innehållet av jod framförallt ämnesomsättningen och viktiga antioxidanter och klorofyll bygger upp kroppens motståndskraft.
Brunalgens förmåga är att binda tungmetaller och radioaktiva ämnen och transportera dem ur kroppen. Det beror på att den innehåller alginat.
Den gröna algen har bland annat en kolesterolsänkande effekt.
Alger kan användas som krydda, grönsak eller näringstillskott. Rödalger är de som bäst lämpar sig som föda. Den används till exempel i det japanska köket i form av norialgen när man gör sushirullar.
Alger används också inom livsmedelsindustrin främst som konsistensgivare i glass, såser med mera men också som bulkmedel i preparat mot förstoppning och i bantnigspreparat. De används även som förtjockningsmedel och emulgeringsmedel i till exempel livsmedels-, kosmetika-, läkemedels-,textil- och pappersindustrin.
Den alg som jag tror är mest allmänt känd är den mycket omtalade blågröna sötvatttensalgen spirulina... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Hej, jag är nu åter skrivandes efter mitt "sommarlov". Under hösten kommer jag att skriva om ett nytt ämne varje månad och först ut är...