måndag, september 24, 2007

Baljväxter - odling

(fortsättning från förra veckan, "Baljväxter - försiktighet med")
...Men det är inte bara för människan som det är en viktig näringskälla utan också för naturen.
I den alternativa odlingen ersätts konstgödsel bland annat med gröngödsling. Det innebär att man plöjer ner baljväxter som har förmågan att binda kväve ur luften och lämna det i jorden.
Odla kan man göra på många sätt. I en artikel i DN från torsdag 16 augusti 2007 stod att kulturhuset hade satsat på att få terassen, som är ett kafé, restaurang och klubblokal, lite grönare. Där hade bland annat en gammal bondbönesort från 1700-talet fått plats i en kruka, ompysslad av kulturhusets egen trädgårdsmästare.
Bönor kommer också upp i en artikel i DN från lördag 4 augusti 2007. Då handlade det om de svenska bönorna som vid det här laget borde ha hamnat bland övrig frukt och grönt i "Ekolådan".
"Ekolådan" är ett företag som kör ut ekologiska grönsaker och frukt till kunder. Innehållet i lådorna kan skifta men värdemässigt är det alltid detsamma. Ekolådan är ett bra sätt att själv slippa bära hem tunga varor och kanske att överhuvudtaget få tag på ekologiska grönsaker och frukt men man kan också se det i ett större perspektiv.
Genom att odla baljväxter, grönsaker och spannmålsprodukter så tar man på ett mer ekonomiskt sätt tillvara jordens tillgänglinga resurser. Man skulle till exempel förbättra möjligheterna att producera större mängder protein. Generellt gäller att man på ett hektar åkermark kan producera föda åt minst tio gånger fler människor genom att odla baljväxter, grönsaker och spannmålsprodukter än genom att föda upp boskap. Dessutom går det åt mycket mer energi och vatten för att producera och hantera kött och köttprodukter jämfört med grönsaksproduktion. Så det vore bra om vi kunde minska köttproduktionen.
Det kan vara en vacker tanke när man själv går och handlar eller får hem sin ekolåda. Tanken på att med sitt "lilla strå" ha bidragit till att tillvarata jordens tillgängliga resurser.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , ,

måndag, september 17, 2007

Baljväxter - försiktighet med

(fortsättning från förra veckan, "Baljväxter - olika sorter")
...Sojabönan innehåller ungefär lika hög halt av purinämnen som kött och är därför något som reumatiker bör vara återhållsamma med.
Vidare så innehåller sojabönan något som kallas för "naturligt förekommande hälsovådliga ämnen" på samma sätt som till exempel rabarber och spenat innehåller oxalsyra. Men i sojabönans fall så förstörs de naturligt förekommande hälsovådliga ämnena genom upphettning:

Trypsininhibitorer påverkar viktiga enzymer i mag- och tarmkanalen så att proteinspjälkningen hämmas. De förstörs vid upphettning till 60-100 grader.

Sojabönan innehåller ämnen med östrogenliknande effekt. Även dessa förstörs vid upphettning till 60-100 grader.

Goitrogena ämnen dämpar sköldkörtelns aktivitet och upptaget av jod. Upphettning av sojabönorna hindrar frigörandet av goitrogenerna.

Annat att tänka på är det väldokumenterade faktum att obehandlade sojaproteiner har en förmåga att framkalla allergier.
Slutligen en effekt som sojabönan gemensamt med andra baljväxter har på oss när vi äter dem, problemet med flatulens(gasbildning). Vill man så kan man undvika de effekterna när det gäller baljväxter som sojabönor, kikärter, gula och gröna ärter genom att låta dem grodda en till två dagar. Det går också att minska besvären genom att koka de blötlagda bönorna i nytt vatten i 10 minuter, slå bort även detta vatten, hälla på nytt och koka färdigt bönorna.
Kryddor som timjan, mejram, kummin och fänkål hjälper till att göra bönorna mera lättsmälta.
Undvik att äta socker och söta produkter tillsammans med bönor.
Besvären med flatulens brukar gå över efter ett par veckor när magen har fått vänja sig. Eller så kan man helt enkelt välja att bara äta black-eye bönor eller röda linser eftersom de inte orsakar någon gasbildning alls.
Som jag skrev i första bloggveckan om baljväxter så är de en viktig näringskälla i stora delar av världen. Men det är inte bara för människan... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

måndag, september 10, 2007

Baljväxter - olika sorter

(fortsättning från förra veckan, "Baljväxter")
...Om vi tittar lite närmare på några sorter och ett par exempel på hur de kan användas:

Flageoletbönor, räknas till de allra finaste bönsorterna och passar utmärkt till sallader, soppor och puréer.

Kidneybönor, är huvudingrediensen i den klassiska bönrätten "chili con carne".

Adzukibönor, är mycket omtyckta i japansk, kinesisk och makrobiotisk matlagning, där man till och med använder dem i söta efterrätter, bakverk och glass.

Blackeye bönor, de används till soppor, sallader eller som baked beans.

Linser, gula och röda. Bra att använda i soppor, grytor, gratänger med mera.

Kikärter, är huvudingrediensen i "hummus". Kikärtsröran som man bland annat äter mycket i Mellanöstern.

Och sist men inte minst, sojabönan.
Sojabönan tillhör de allra äldsta kulturväxterna i världen och har odlats i sitt hemland Kina i cirka 5ooo år. Här i Europa omtalas den för första gången på 1700-talet. Sojabönan är den baljväxt som kommer närmast kött vad det gäller proteinvärde och har dessutom en högre järnhalt som också är mer lättupptaglig än hos andra baljväxter.
Vad det gäller användningsområden så kan listan göras lång. Några exempel är:

Sojamjöl, där finns det helfett och avfettat.

Spunna sojaproteiner, blir efter genomgången process till fina trådar. Dessa kan sedan spinnas och vävas i olika former för att i konsistens och struktur påminna om kött.

Soyafrutty eller liknande benämning. Finns i flera bärsmaker och påminner om yoghurt men får inte kallas för det.

Miso, mjölksyrejäst pasta av sojabönor, salt, vatten och bakteriekultur. Används som soppa, buljong och krydda.

Sojamjölk, används istället för mjölk av till exempel veganer och personer med laktosintolerans.

Tofu, sojabönost som liknar färsk ostmassa i konsistensen.

Sojadessert, framställs bland annat av sojabönor, rårörsocker, lecitin och vatten. Kan användas som dessertglass eller kakfyllningar och finns i olika smaker. Dessa produkter är fria från gluten, mjölk, kolesterol och laktos.

Det finns mycket nyttigt och bra med sojabönan med det finns också en del mindre bra saker som man ska tänka på.
Sojabönan innehåller... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

måndag, september 03, 2007

Baljväxter

Vad är en baljväxt?
Ja, det kanske inte är så självklart för alla människor.
Baljväxter tillhör familjen Leguminosae och dit räknas alla bönor, ärter och linser. De är en viktig näringskälla i stora delar av världen och innehåller protein med ett högt biologiskt näringsvärde jämfört med andra vegetabilier. Förutom protein finns det också kolhydrater, fibrer, järn, kalcium, kalium, spårämnen och B-vitaminer. Groddar man baljväxter bildas även C-vitamin.
Människan har odlat och ätit baljväxter långt tillbaka i tiden men nu har de också blivit trendiga. I alla fall om man får tro det som stod att läsa i DN lördag 28 juli 2007 "Bönor, gryn och korn - trend på butikshyllan". Den största anledningen verkar vara att dylika har ett lågt GI(Glykemiskt index) och det är många intresserade av idag.
Artikeln tar upp The diet shop, en butik på Östermalm som har specialiserat sig på produkter med lågt GI, däribland baljväxter. Den handlar också om företaget Go Green. Deras produkter finns att köpa i matvaruaffärerna i form av fryst och kyld färdig mat, sojadrycker och andra sorter av baljväxter. Även Saltå Kvarn får vara med på ett hörn, de har sålt ekologiska böner, linser och ärter sedan början av 60-talet. De har ökat sin försäljning kraftigt de senaste åren och tror att en del kan vara "lågt GI-trenden".
Det finns mycket gott man kan göra med bönor, ärter och linser. Sorterna och användningsområdena är många.
Om vi tittar lite närmare på... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , ,