måndag, november 26, 2007

Miljö - meditation

(fortsättning från förra veckan, "Miljö - spa")
...En metod är meditation.
Idag är det många människor som känner sig stressade och är stressade. Tempot är högt i samhället med mycket intryck att sortera. Tiden är ofta knapp för många människor och lämnar inte riktigt utrymme för reflektion.
Men man måste helt enkelt försöka hitta en liten stund för att på något sätt komma ner i varv innnan man börjar må dåligt, blir sjuk eller får sömnproblem.
Meditation kan vara ett sätt att hantera stressen på.
En meditationsmetod som många använder idag är "mindfulness", medveten närvaro. Den har rötter i zenbuddismen och handlar om att vara närvarande i nuet, det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat.
Den första som introducerade mindfulness i modern västerländsk medicin var professor emeritus Jon Kabat-Zinn vid University of Massachusetts, Medical School. Hans definition av metoden är - "Att vara uppmärksam med avsikt i ögonblicket,utan att värdera det".
I Sverige har vi en läkare och specialist på allmänmedicin vid namn Ola Schenström. Han har arbetat inom läkaryrket i 34 år. Sedan några år tillbaka arbetar har med att föra in mindfulness i vården. Han är utbildad av Jon Kabat-Zenn och föreläser i ämnet över hela Sverige. Han har nu också kommit ut med boken "Mindfulness i vardagen". Vill du veta mer, gå in på mindfulnesscenter.se.
DN hade artikeln "Meditation hjälper snabbt mot stress" 19 oktober 2007. Den handlar också om mindfulness. Är man intresserad av att prova tekniken så kan Hälsans hus på Södermalm vara ett alternativ. Där har mindfulnessinstruktören Heidi Anderssen-Cervall kurser.
Om man tänker igenom miljön, tänker igenom de miljöer som jag har skrivit om under november månad och om man själv kommer på fler.
Är det då någonting som går att förbättra?
Det behöver inte vara stora förändringar. Men om man på flera områden tänker till vad man tycker om, vad som passar en, vad man blir glad av eller vad som får en att slappna av så tror jag att helheten kan bli en ganska stor förändring till det bättre.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: ,

måndag, november 19, 2007

Miljö - spa

(fortsättning från förra veckan, "Miljö - naturen")
...En idé är spa. Det är verkligen någonting som jag tycker är upplyftande.
Vanligtvis kanske man tänker att det innebär att resa bort en helg och visst kan man göra det. På alltomspa.se finns bland annat mycket bra att läsa i den vägen.
Men själv tänkte jag på en lite enklare variant, hemmaspa. Att själv eller tillsammans med några andra unna sig lite avkoppling. Södermanlands Nyheter hade en artikel 2 november 2006 under rubriken "Hemmaspa - en skön väg till ny energi". Den handlar om tre vänner som brukar ha hemmaspa ihop. De berättar om hur de brukar lägga upp det och ger tips. Under "värt att prova" finns vaniljdoftande ljus och smoothies gjorda på vaniljyoghurt och bär.
Kurer för ansikte, fötter och dylikt finns ju att köpa i olika lukter och kvaliteér lite varstans men man kan också välja att göra dem själv. Ett tips är Lisen Sundgren som är örtterapeut och kommer ut med boken "Lisens örtspa" i januari. Vanligtvis tillverkar hon egna produkter, håller örtkurser, arbetar som hälsokonsult och vägledare i personlig utveckling och dessutom med företaget Årstiderna som levererar ekologisk mat. I väntan på boken kan man gå in på hennes webbplats. Där står bland mycket annat att läsa om olika kurer. Känns det ändå för arbetssamt att tillverka sina egna kurer så kanske några av hennes produkter passar. Har man vägarna förbi Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm så är det ett ställe där man kan köpa dem på plats.
Jag har nu skrivit lite om miljöer i hemmet och på arbetsplatsen, i naturen och i form av spa. Jag kallar det yttre miljöer men det finns också en inre miljö att tänka på. Självklart påverkas den inre miljön av den yttre men det är nog bra att ibland lägga lite mer koncentrerad tid på sin inre miljö.
En metod... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

måndag, november 12, 2007

Miljö - naturen

(fortsättning från förra veckan, "Miljö")
...En annan miljö som har stor inverkan på oss är naturen.
Själv har jag nästan alltid jobbat i innerstan men inte velat bo där även fast jag tycker att Stockholms innerstad är fantastisk. Men det är skönt att komma utanför tullarna efter jobbet. Det är ett lugnare tempo och mer natur, mer rogivande.
Naturen är bra för hälsan. Naturupplevelser har kopplats till snabbare tillfrisknad efter sjukdom och operation. Det har också konstaterats att människor som kan se grönska under arbetsdagen är mindre irriterade och stressade än andra.
Trädgårdars betydelse för hälsan har fått mer uppmärksamhet på senare tid. Det är allt fler studier som bekräftar deras positiva inverkan på människan. Idag kan läkare ordinera trädgårdsarbete för kronisk trötthet och utbrändhet. De länder som har kommit längst i sitt arbete med trädgårdsterapi är England och USA. Men också i Sverige pågår en rad trädgårdsprojekt för rehabilitering av äldre och sjuka. Mest uppmärksammad är rehabiliteringsträdgården på Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne. DN hade en intressant artikel i ämnet 23 maj 2006 med rubriken "Naturen ställer inte några krav". Den som leder verksamheten är professorn och landskapsarkitekten Patrik Grahn. Vad hans forskning bland annat har visat är att personer som får vistas i en trädgård sedan de stressat, återhämtar sig betydligt snabbare än personer som vistas inomhus. Utemiljön gör att kroppen slappnar av, stresshormonerna lugnar sig, pulsen blir jämnare och blodtrycket normaliseras.
Men det är ju inte alla årstider som det känns lika lätt och naturligt att vistas utomhus. Som nu i november till exempel då många tycker att det är grått och trist. Efter en promenad som kanske känns mindre inspirerande så här års får man tänka ut andra saker som lyfter sinnet.
En idé... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

måndag, november 05, 2007

Miljö

Hur stor inverkan har miljön på oss människor egentligen?
Kanske mer än många tänker på. Material, färger och former.
Kanske är det också en stor skillnad mellan hur mycket vi påverkas av miljön. Själv påverkas jag väldigt mycket både av färg, form och material. Kontorslandskap med raka korridorer, många datorer i små fyrkantiga rum i trendiga gråtoner är ingenting för mig. Inte heller öppna kontorslandskap med dito datorer och färger. Det får mig att tappa farten och lusten.
Det är likadant i min hemmiljö. Jag kan se många snygga,stilenliga inredningar i tidningar och affärer men jag skulle inte stå ut med att ha det så hemma. Jag behöver mycket färg, tygsoffa inte skinnsoffa. Jag måste få rätt känsla för att må bra hemma även om det kanske inte blir snyggast så men personligt blir det i alla fall.
DN hade en artikel med rubriken "Miljöpåverkad". Birgitta Tryberg, feng shui konsult och författare till flera böcker om inredning säger:"Det handlar om 'atmosfär', 'känslan i rummet'. Om hur din hjärna uppfattar omgivningen. Ett hem som bara är inrett i grått, vitt och borstat stål kan vara trendigt, men de flesta uppfattar det inte som särskilt välkomnade. Det gäller att omge sig med saker som ger hjärnan rätt stimulans - eller energi, om du så vill." Själv vet jag inte om det är bara hjärnan det handlar om men jag kunde verkligen känna igen mig i beskrivningen.
Feng shui är något som jag ofta tycker kommer upp när människor pratar om inredning idag. Feng shui betyder "vind och vatten" på kinesiska. Det kan till exempel handla om hur man mölerar ett rum för att få harmoni.
Färgerna har också sin betydelse inom feng shui:

Rött - styrka, framgång, sexulitet

Rosa - kärlek och frid

Orange - optimism, vitalitet och förändring

Gult - glädje och klarsynthet

Grönt - balans, utveckling och hoppfullhet

Blått - stillhet och koncentration

Lila - medvetenhet, rikedom och trygghet

Vitt - renhet, fokusering och oskuld

Svart - magi, mystik och sensualism

Grått - kompromiss och självbehärskning

Brunt - stabilitet och ursprung

En annan miljö... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,