måndag, januari 14, 2008

Ryggproblem - behandling

(fortsättning från förra veckan, "Ryggproblem")
...Då kan man till exempel vända sig till en kiropraktor, naprapat, sjukgymnast eller rörelsespecialist.
I stora drag kan man säga att till en kiropraktor eller naprapat kan man gå om något ligger fel i ryggen. De två yrkena är närbesläktade. Kiropraktorn behandlar olika störningar i lederna, framför allt i ryggen och bäckenet. Naprapaten arbetar med att återställa normal rörlighet i alla leder. En sjukgymnast kan hjälpa till med att lägga upp ett träningsprogram utifrån de problem man har. Rörelsespecialisten kan också hjälpa till med ett träningsprogram men arbetar mycket med att lära ut hur man rör sig rätt till exempel när det gäller att gå, stå och sitta.
Ibland kan det behövas hjälp från flera personer beroende på vad problemet är. Om jag tar som exempel det jag skrev lite om förra veckan. Har man en bäckenförskjutning och ett hållningsfel så är det bra att börja med att gå till en kiropraktor. Den kan då förhoppningsvis med ett antal behandlingar få bäckenet i rätt läge och att stanna kvar där. Sedan kan man gå till en rörelsespecialist som kan se om det behövs någon förändring i ens sätt att röra sig utifrån att kroppen har anpassat sig efter felaktigheten i bäckenet. Ett träningsprogram kan oftast också vara nödvändigt med just de övningar man själv behöver för att hålla kroppen i form.
Det är väldigt viktigt att både lägga felaktigheter tillrätta och att se om det behövs några förändringar eller viss träning för att hålla sig fortsatt frisk.
Tyvärr så finns det inte, vad jag känner till, något samarbete mellan de olika inriktningarna här i Stockholm. Det vore väldigt bra om man kunde få några rekommendationer när det var dags för nästa steg. Eller om de befann sig på samma plats och man efter till exempel avslutad kiropraktor behandling direkt kunde få tid hos en sjukgymnast. Jag hörde för några år sedan om en mindre stad i Sverige där det fungerade så. Det var ett hus som innehöll olika inriktningar inom området rygg. Där kunde man få en total rehabilitering av ryggen på samma ställe. Det skulle vara ett fantastiskt alternativ tycker jag om det var ett ställe som man ansåg fungerade bra.
Där kommer en annan viktig aspekt in... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: