måndag, januari 28, 2008

Ryggproblem - ergonomi

(fortsättning från förra veckan, "Ryggproblem - förtroende")
...Har man mycket problem med sin rygg så kan arbetsplatsen, där de flesta av oss tillbringar många timmar, vara värd att se över.
På många arbetsplatser idag är ergonomi viktigt. De som sitter vid en dator får till exempel lära sig hur man ska sitta på ett ergonomiskt riktigt sätt. Det finns många hjälpmedel att tillgå. Stolar i alla möjliga modeller med alla möjliga funktioner, höj- och sänkbart bord för att få möjlighet att stå vid datorn och arbeta, gummimatta för att underlaget inte ska bli så stumt att stå på och mycket annat.
Men det gäller ju också att man använder sig av den kunskap och de hjälpmedel man får.
DN hade en artikel fredagen 23 november 2007 med rubriken "'Datorgenerationen' har oftare ryggbesvär än äldre". Där visade det sig att 80-talisterna var de som oftast hade problem med spänd nacke och drabbades av huvudvärk på jobbet. Undersökningen visar att 80-talisterna är den grupp som fått minst ergonomisk vägledning på arbetsplatsen. Helena Soop driver en friskvårdsmottagning i Stockholm där man jobbar med förebyggande hälsovård till både privatpersoner och företag. Hennes upplevelse är att den här gruppen inte är så engagerad i ergonomi. De är mer medvetna om kost och träning än om arbetsställningar.
I artikeln står också att unga kvinnor och män som beviljats förtidspension på grund av ryggbesvär ökat stort.
Det är för bedrövligt tycker jag, att hamna i den situationen när man kanske inte är mer än 25 år!
Kroppen är byggd för rörelse. Har man ett stillasittande arbete är det ännu viktigare att man rör på sig på fritiden.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra

Lotta sa...

Det var ju bra att du kunde få ut någonting av blogginläggen.