måndag, januari 07, 2008

Ryggproblem

Problem med ryggen kan verkligen ställa till det i kroppen och få effekter från huvud till fot. Ibland kan det vara svårt att veta var själva grundproblemet sitter eftersom kroppen kompenserar och anpassar sig. Har man svaga muskler i ryggen kan kroppen till exempel kompensera det med att mer använda muskler i axlar och armar. Det är bättre att försöka stärka de svaga muskler man har, om man nu är medveten om att så är fallet.
Har man ett problem som en förskjutning i bäckenet, alltså att bäckenet på något vis är rubbat ur det läge som det borde ligga i, så kan det till exempel få effekter ända upp till huvudet. Kroppen rättar sig då efter det felaktiga läget i bäckenet och resultatet kan bli att man får ont i hela ryggen, nacken, käkarna och en jobbig huvudvärk.
En felaktighet i ryggen kan också leda till hållningsfel. I sin värsta form innebär det att man i princip gör allt eller det mesta fel i sitt sätt att gå, stå och sitta. Hela rörelsemönstret blir fel. Kroppen kan då hamna i ett mer eller mindre konstant spänningsläge och aldrig riktigt koppla av. Det är väldigt slitsamt för kroppen och inte alls bra eftersom den behöver vilan lika mycket som rörelsen för att fungera.
Det man kan göra för att undvika att få ryggproblem är att röra på sig, både genom att träna och att använda kroppen i vardagen. Statiska situationer är det värsta för ryggen. Sitter eller står man mycket till exempel i sitt arbete är det bra att skapa så många tillfällen som möjligt att röra på sig. Något så enkelt som att rulla på axlarna några gånger är ett bra sätt att använda andra muskler och få igång cirkulationen. Har man möjlighet så är det också bra att lägga sig ner och sträcka ut kroppen och låta den vila och slappna av ett par minuter då och då.
Men om man nu i alla fall får ont i ryggen, vad gör man då?
Beroende på problemet så är det dags att vända sig till någon som arbetar professionellt med ryggbesvär.
Då kan man... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: