måndag, februari 04, 2008

Förkylning

Prosit, säger vi i Sverige när någon nyser. I England säger man "bless you" som är en välsignelse. Det beror på att de förr i tiden trodde att man kunde nysa ut sin själ.
Idag räknar de flesta vuxna människor med att blir förkylda en till två gånger per år. Statistiskt sett drabbas vuxna så mycket som cirka fyra gånger per år och barn ännu mer, sex till tio gånger.
Behöver det verkligen vara så? Där går åsikterna isär.
Lite generellt kan man säga att läkare inom den traditionella vården tycker att det är normalt medan de som arbetar inom komplementärmedicin inte tycker att det är lika normalt, utan mer att kroppen inte riktigt är i balans.
En förkylning orsakas av antingen virus eller bakterier. De flesta, över 95 procent, beror på virus och är alltså ingenting som går att bota med antibiotika. Däremot kan en virusinfektion gå över i en bakterieinfektion som bihåle-, öron- eller lunginflammation. Det kan då ibland vara motiverat med en riktad antibiotikakur. Men som många vet idag så ska man verkligen inte äta mer antibiotika än man behöver. Det är en anledning till att man ska vara noga med sina förkylningar eftersom en misskött sådan kan gå från virus till bakterie.
Det är bra att förebygga genom att sköta om sitt allmäntillstånd mellan förkylningarna. Risken att smittas blir då mindre och om man blir sjuk så återhämtar sig kroppen snabbare. Man kan också på olika sätt försöka förhindra att förkylningen bryter ut när man känner av de första symptomen och blir man ändå sjuk så finns det möjligheter att förkorta sjukdomstiden.
Så, vad kan man då faktiskt... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: