måndag, mars 10, 2008

Reumatism - kosten

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism")
...Kosten är en viktig del för reumatikers möjlighet att må bättre. Kosten måste alltid provas ut individuellt eftersom människor reagerar olika. Men det finns några generella råd att tänka på.
Undvik att äta kött eftersom det innehåller höga halter av purinämnen. Puriner är kväveföreningar som finns i proteinrika livsmedel, de bryts ned till urinsyra i kroppen. Reumatiker ska därför också vara återhållsamma med sojabönor eftersom även de är mycket proteinrika och har ungefär lika hög halt av purinämnen som kött.
Syra-bas-balansen i kroppen är viktig för alla människor men extra viktig om du har reumatism. Då ska man rikta in sig på en kost med mycket basiska inslag. Vill du få en bra överblick om vad olika produkter innehåller vad det gäller bas och syra så kan du gå in på en blogg som heter Lycka. Mot slutet av texten står många olika produkter specificerade i bas- respektive syravärde.
Salt är också något att tänka på att undvika.
Däremot är det bra att äta ingefära och enligt det ayurvediska sättet att se även chili.
Men jag tycker att om man verkligen vill försöka påverka sin sjukdom med kost så ska man gå till någon kunnig person på området. Lägg ner lite tid och engagemang på att verkligen prova ut vilken kost du mår bäst av. Eller åk till ett hälsohem för att få kunskap och inspiration att komma igång.
Sedan har vi... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: