tisdag, mars 25, 2008

Reumatism - nypon

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism - tarmfloran")
...Ett preparat som det talas mycket om i samband med reumatism är LitoZin. Det är ett nyponpulver som introducerades 2003 och nu säljs i alla Sveriges hälsokostaffärer. Det hjälper vid artros och artrit. Efter 3 - 5 veckor brukar en klar effekt märkas och det har inga biverkningar.
Jag har läst flera artiklar om människor med olika grad av reumatism som alla har blivit markant bättre. En av dem är Katarina som det stod att läsa om i Icakuriren 19 november 2004. Hon hade en kraftig artros i ena knäet sedan år tillbaka och stod på väntelista till knäoperation. Efter fem veckor med LitoZin mådde hon så pass mycket bättre att hon avstod från att ta de sprutor som hon brukade få i knäet. Efter ytterligare en tid avbokade hon också sin köplats till knäoperation eftersom hon inte tyckte att den behövdes ännu.
Historien runt LitoZin började för cirka tjugo år sedan på den danska ön Langeland. Där bor en bonde vid namn Erik "farmer" Hansen. När han var i sextio års åldern drabbades han av ihållande värk i axlar och knän. De smärtstillande och antiinflammatoriska medel som han fick av läkarna hjälpte bara tillfälligt. Då hörde han rykten om effekten av den speciella sortens strandnypon som växer på Langeland och beslöt sig för att prova. Han plockade nyponen, torkade dem skonsamt och började äta. Inom en månad var besvären nästan helt borta. Ryktet spred sig och han började tillverka pulvret i lite större skala. Flera år och många tackbrev senare från folk i hela Danmark insåg Erik och hans son Torbjörn att de hade hittat ett kraftfullt hjälpmedel mot värk. För cirka tio år sedan tog de kontakt med läkaren Kaj Winter och bad honom göra en klinisk studie på nyponen och sedan dess har forskningen pågått. Här kan du läsa mer om LitoZin. Sidan innehåller intressanta studier och bra information om vad bland annat Kaj Winter har kommit fram till under de senaste tio årens forskning i ämnet.
Ett annat bra hjälpmedel mot värk... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: