måndag, mars 17, 2008

Reumatism - tarmfloran

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism - kosten")
...Sedan har vi tarmflorans betydelse för reumatiker. Även om vi äter en väldigt bra kost så måste tarmarna vara i ett sådant skick att de förmår att ta upp näringen i det vi äter. I tarmarna finns tarmludd med mycket blod- och lymfkärl. De suger upp näringen för vidare transport ut till kroppens celler. Ligger det då slaggprodukter kvar i tarmarna så uppstår en blockering och upptaget blir inte vad det skulle kunna vara eller till och med riktigt dåligt.
Näringsupptaget är viktigt för alla såklart men kosten påverkar även kroppen på andra sätt och det kan få en stor effekt på reumatiker. Vid proteinrik och fiberfattig normalkost uppstår lätt en ofysiologisk(felaktig) tarmflora med bland annat giftbildande colibakterier och vissa clostridiearter. Dessa "felaktiga" bakterier, inhysta inne i kroppen, kan också tänkas "felprogrammera" immunsystemet och bidrar till för det felstyrda immunsystemet typiska reaktioner. Immunförsvaret får svårt att skilja mellan det som är kroppseget(self) och det kroppsfrämmande(non-self).
De farliga bakterierna och dess toxiner(gifter) kan också antas skada tarmväggarna så att de släpper igenom stora proteinmolekyler(allergirisk) samt toxiner.
Vidare medför den fiberfattiga, köttrika normalkosten ofta förstoppning och ett mer koncentrerat "giftigt" tarminnehåll som under längre tid påverkar tarmväggarna och varifrån en hel del gifter återresorberas.
Det är idag erkänt även inom konventionell medicin att fastebehandling har gynnsamma effekter på reumatiska sjukdomar.
Fastans positiva effekt verkar bland annat bero på att tarmkanalen töms under fastan, inga gifter bildas där och då kan inte heller någon giftpåverkan ske därifrån. Men är tillståndet akut svårt med feber och kraftigt inflammerade leder så ska man inte fasta. Kontakta då ett hälsohem med läkare.
Man kan också prova att göra ett tarmreningsprogram. En vän till mig som har bechterews sjukdom har provat ett program genom Regnbågscentret med produkterna Tarm slim och Tarmplus. Han var mycket nöjd med det. Själv har jag och många jag känner provat Robert Gray en eller flera gånger och varit mycket nöjda med det. Produkterna till de olika tarmreningsprogrammen finns bland annat att köpa i hälsokostaffärer.
Om du vill kan du gå in och läsa om Robert Gray som jag bloggade om i Kroppsmiljö - tarmrening. Där finns också en kommentar från en kvinna som har en hel del positiva saker att säga om tarmreningsprogrammet.
Ett preparat... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Angel sa...

Hej, din vän med bechterews, har han hittat något som hjälper honom?

Lotta sa...

Ja, min vän har lagt en del tid på att bygga upp sin hälsa och äter nu mindre mediciner, har mindre värk och går inte lika ofta till kiropraktorn.
Han började med att avgifta tarmen och bygga upp sin bakterieflora. Några produkter man kan använda för det är:
Robert Gray, som jag skrev om i inlägget.
Tarm slim och Tarm plus, som jag också skrev om i inlägget.
Holistic ultra detox och Holistic ultra balans, det är i två steg.
Living cleanse

För att sedan upprättahålla det som han har byggt upp har han använt:
Lactobacteria food
Lactobacteria bulk

Andra bra produkter som han har provat är:
Kolloidalt silver
Glucosamine Chondroitin MSM, en produkt från "Doctors best"
Kollagen produkterna; Genacol, Best collagen types 1&3 och Best hyaluronic acid.
Alla produkter finns att köpa i hälsokosten.
Hoppas du hittar något som hjälper.