måndag, mars 03, 2008

Reumatism

Om du har värk i leder, muskulatur och skelett kan det vara någon form av reumatisk sjukdom. Den vanligaste är artros som är en förslitnings- och utnötningsreumatism även kallad åldersreumatism. Den drabbar cirka en halv miljon svenskar.
Den näst vanligaste är reumatoid artrit, mer än en kvarts miljon svenskar får den formen. Lägger man sedan till övriga reumatiska sjukdomar som till exempel fibromyalgi och bechterews sjukdom så är det inte svårt att förstå att dessa sammantaget utgör den vanligaste anledningen till förtidspensionering.
Man är än idag inte riktigt säker på vad som orsakar reumatism men infektionssjukdomar och förändringar i immunförsvaret verkar ha betydelse. Det förefaller ofta börja med en infektion. Förstörelseprocessen i lederna kan utlösas av bakterier som streptokocker eller stafylocker, eventuellt också virus.
Infektionshärdar i till exempel tänder, bihålor, tarmkanal, tarmfickor, prostata, äggstockar och urinrör kan vara utlösande faktorer och bör åtgärdas. Man tror också att psykiska faktorer spelar en viss roll vid uppkomsten av reumatiska sjukdomar.
Det finns en hel del allmänna livsföringsråd för reumatiker. De här råden kommer från komplementärmedicinen, jag vet inte om det är vad den traditionella vården rekommenderar:
- Eftersträva regelbunda måltider.
- Ta god tid på dig när du äter.
- Tugga väl.
- Ät alltid råkosten i början av måltiden.
- Tänk på de fyra M:en - Mindre Mat - Mera Motion.
- Motionera alltid regelbundet, helst dagligen, torrborsta hela kroppen i riktning mot hjärtat.
- Ta gärna varma bad med ca 1 procent havssalt i (1 kg/100 liter). Undvik att bli kall om fötterna.
- Lär dig avspänning, praktisera den ofta.
- Vårda även din psykiska hälsa! Trivs du med dig själv och ditt liv? Behöver du hjälp så sök gärna upp en utbildad psykoterapeut.
- Vid lokal värk i någon led: massera med arnicasalva eller lägg ett arnicaomslag(1 del arnicatinktur, 10 delar vatten) med fetvadd, eventuellt värmelampa eller värmedyna. Vid hettande, svullna leder försök med kalla omslag.
- Undvik att röka eftersom tobaken försämrar blodcirkulationen och därmed minskar syreförsörjningen till kroppens alla celler inklusive lederna.
- Undvik alkohol som skadar hjärnan, levern, hjärtat och blodkärlen. Kaffe och vanligt te bör man också undvika.
- Se till att din mage fungerar perfekt, minst en halvfast avföring per dag, gärna 2-3/dag. Vid behov tag dagligen 1-4 msk hela linfrön med lite vatten (eller blötlagda över natten) eller i lättfil och drick mycket vatten eller te efteråt. Obs! Vissa reumatiker kan försämras av linfrö. Observera därför noga hur du reagerar och uteslut linfrön om du försämras i dina leder!
- Sköt om dina tänder väl och låt tandläkare sanera eventuella rotspetsgranulom. Dåliga tänder bör dras ut, eventuellt kan gamla amalgamplomber bytas ut då de läckande kvicksilver från amalgamfyllningar belastar immunsystemet.
- Slarva inte med infektioner! Kurera dem väl; de kan även angripas med naturliga medel (vitlök, C-vitamin, Echinaceapreparat etc).
- Bada bastu, gärna 1-2 ggr/vecka.
- Fasta brukar ha god effekt på reumatoid artrit och övriga reumatiska sjukdomar, dock med undantag för akut febrila tillstånd med kraftigt inflammerade leder. Mycket magra och nedgångna patienter bör inte fasta.
- Använd dina leder och muskler, gymnastisera och motionera flitigt och regelbundet.

Kosten är... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bara ett kort tillrättaläggande: fibromyalgi är ingen reumatisk sjukdom - det är en neurologisk sjukdom.

Lotta sa...

Hej,
enligt vad jag har fått lära mig är fibromyalgi en form av reumatisk muskelsjukdom.Den ingår under reumatiska sjukdomar tillsammans med till exempel reumatoid artrit, artros och Bechterews sjukdom.

Anonym sa...

Ett tips är att hålla de leder som gör ont varma. Har själv Artrit. Mina leder mår bra av värme och det fanns när jag fick diagnosen inte något ställe där man kunde köpa värmare eller annat för att slippa använda kemiska produkter för att hålla cirkulationen i gång så jag har börja tillverka och sälja egna produkter i ull..
googla på ryttarteknik, eller gå in på http://teamrkryttarteknik.dinstudio.se
Beröm till din fina sida, tycker det är toppen att kunna hitta information så här, jag följer det du skriver..
Ha en fin dag,, Ritha

Lotta sa...

Hej Ritha
Ja, värme är verkligen ett bra, enkelt sätt att mildra smärta i lederna och dina produkter i ull verkar vara ett bra alternativ.
Tack för länken och de vänliga orden om min sida.

Anonym sa...

Till en början klassificerades fibromyalgi som en reumatisk sjukdom (mjukdelsreumatism), men forskning visade sedan att så inte var fallet. FM är numera klassat som en neurologisk sjukdom (handlar om en störning i CNS, centrala nervsystemet).
Mvh Johanna

Lotta sa...

Hej Johanna
Tack för din kommentar. Tyvärr så är inte informationen så entydig men man får väl lita på fibromyalgiförbundet, som liksom du, säger att det är en neurologisk sjukdom. Hos reumatikerförbundet står den fortfarande som mjukdelsreumatism.