måndag, augusti 18, 2008

Antibiotika

Det första ämnet efter sommaruppehållet blir ett för mig mycket viktigt sådant som jag har skrivit om förut i flera sammanhang, nämligen antibiotika.
Det har skrivits en hel del artiklar i det ämnet den senaste tiden. Bra, tycker jag och välbehövligt. För på något vis verkar det inte som att människor har tagit till sig konsekvensen av att använda antibiotika för lättvindligt.
Användningen av antibiotika har fortsatt att öka de senaste tre åren och den största ökningen sker till barn.
Skrämmande, eller hur?
Men även hos befolkningen i stort var det en ökning, var fjärde svensk åt minst en kur. Till och med hundar har drabbats av en kraftig ökning. Förra året fick var tredje hund antibiotika.
Det som händer i kroppen är att antibiotikan slår ut även de goda bakterierna vilket påverkar vårt immunförsvar. Som jag skrev i min blogg "Goda bakterier - försiktighet med antibiotika" så tar det cirka 1,5 år för kroppen att återgå till det normala efter en kur. Äter man då en kur per år så hinner kropppen aldrig riktigt återhämta sig. Det kan bli till en negativ, nedåtgående spiral. Med ett nersatt immunförsvar drar man lättare på sig nya infektioner som behandlas med en ny antibiotikakur.
Det fler har börjat tänka på är antibiotikaresistens. Enligt Världshälsoorganisationen(WHO) är resistens mot antibiotika ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. Svenska Dagbladet har en artikel på webben från tisdagen 10 juni 2008 "Ökning av antibiotika oroar". Där står att läsa "Antibiotika driver på utvecklingen mot fler läkemedelståliga, resistenta bakterier som kan ge mycket svårbehandlade infektioner."
Mot bakgrund av detta kan man undra varför användningen ökar när den många gånger dessutom inte ens hjälper som till exempel vid en förkylning. Den orsakas till 95 procent av virus och då är antibiotikan verkningslös.
Så vad... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: