måndag, september 29, 2008

Stress - att tänka på!

(fortsättning från förra veckan, "Stress - utmattningssyndrom")
...Annat som är viktigt vid stress, som i så många andra sammanhang, är kost och motion.
När man utsätter kroppen för hårda påfrestningar är det ännu viktigare att äta bra så att kroppen får den näring den behöver. Annars blir det lätt att man försöker få energi genom till exempel socker i olika former och kaffe, mycket kaffe!
I Japan pågår forskning om hur maten vi äter påverkar vår trötthet. Den går under namnet anti-fatigue food eller "antitrötthetsmat" och går ut på att se om en förändring av kosten motverkar att vi blir trötta.
Motion är ett bra sätt att hantera stress på och precis som med kosten extra viktigt att tänka på om man håller ett högt tempo.
Det bästa är ju självklart att försöka dra ner på takten och sluta stressa men det är inte helt enkelt för många eller snarare för de flesta. Då kanske man åtminstone kan försöka vila lite mer. Sömnen och vilan är ett fantastiskt bra sätt för kroppen att återhämta sig efter stress.
Något annat som man kan drabbas av om man stressar för mycket är candida. Ett av symptomen vid svår candida är precis som vid utmattningssyndrom en fruktansvärd trötthet. För tillfrisknande spelar kosten en mycket stor roll. Vill du läsa mer så kan du gå in på min blogg "Förkylning - candida".
Idag är det många som stressar och det är en stor anledning till att människor blir sjuka på olika sätt. Att bli allvarligt sjuk och vara borta från arbetslivet i många år är omvälvande för de flesta människor och kan skapa dåligt självförtroende. Men jag tror inte att det framförallt handlar om antalet år man har varit borta utan mer om vilken attityd man själv har och hur man bemöts av andra. Det finns även andra anledningar till att människor inte arbetar på flera år, barnledighet och studier till exempel. Även om det är en oftast självvald och mer positiv anledning till att inte arbeta så kan också det göra att man känner sig osäker och bortkopplad från arbetslivet. Jag tror inte att en människa är "ur spelet" för att den har varit sjukskriven i flera år, ibland behövs det bara lång tid att bli frisk igen vilket många blir. Människor drabbas av olika saker i livet och för vissa är det sjukdom. Det viktiga är att människor får tid att vila och återhämta sig och stöd att komma tillbaka.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: