måndag, september 08, 2008

Stress - risker

(fortsättning från förra veckan, "Stress")
...En vanlig sjukdom som följer på stress är hjärt- och kärlsjukdomar.
I Dagens Nyheter torsdagen 24 januari 2008 kunde man läsa om brittiska forskare i artikeln "Stress kan göra dig hjärtsjuk" som nu kan belägga att ett stressigt jobb skadar kroppen. Det står att "Den som är under 50 år och har ett stressigt arbete ökar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom med nästan 70 procent jämfört med den som har ett lugnare jobb."
Ökad stress och allt vad det för med sig är en eventuell konsekvens av den nya sjukförsäkringen. Jag skrev i förra veckans blogg en fundering om att den kanske kunde få "oönskade effekter på annat håll" och det skulle till exempel kunna vara en ökning av hjärtsjukdomar.
"Var sjätte man och var femte kvinna i Stockholms län har ett så stressigt liv att de riskerar sin hälsa" stod att läsa i artikeln "Allt fler stressade på jobbet" i Dagens Nyheter tisdagen 11 december 2007. Många människor pressas och pressar sig själva väldigt hårt. För vissa består livet och tillvaron praktiskt taget enbart av arbete. De som så småningom får problem på ett eller annat sätt lyckas ibland förändra sin tillvaro innan det går alltför långt. Två exempel på det är Katarina Byström och Sören Kviberg som Dagens Nyheter hade en artikel om tisdagen 15 januari 2008 "All, precis all, energi gick åt till jobbet". De bytte arbete båda två, för vissa ett förvånande steg nedåt på karriärstegen, och mår idag mycket bättre. Katarina säger "För mig har livet fått en ny mening och ett nytt sammanhang."
Jag skulle verkligen inte kalla det för att ta ett steg nedåt utan snarare ett steg framåt och att man gör olika saker i olika perioder av sitt liv som man inte behöver värdera.
Men det är tyvärr inte alla som av olika anledningar lyckas vända en liknande situation och det kan leda till ett utmattningssyndrom. De människor som vanligtvis drabbas är bland annat välanpassade och ambitiösa. De brukar jobba hårt och sällan ta ledigt. Men det kan också vara människor som råkat ut för svåra saker i livet.
I Sverige är vi ensamma om diagnosen utmattningssyndrom.
I andra länder... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: