måndag, oktober 20, 2008

Socker - fruktsocker

(fortsättning från förra veckan, "Socker - märkningsdefinitioner")
...Något annat som är bra att tänka på när det gäller det dagliga sockerintaget är hur mycket fruktsocker(fruktos) man får i sig.
Fruktsocker finns i fri form i vissa frukter och bär, rotfrukter, lök samt i honung.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönt per dag. En mycket bra rekommendation med tanke på alla nyttigheter man får i sig som vitaminer, mineraler och fibrer. Men vill man hålla nere sockerkonsumtionen så ska man kanske satsa mer på grönsakerna än frukten men man ska absolut inte sluta äta frukt!
Detsamma gäller torkad frukt. Vissa äter mer torkad frukt som dadlar, fikon och russin istället för godis och det är väldigt bra! Fruktsocker är mindre skadligt för tänderna än vanligt socker(sackaros). Dessutom är det nyttigt vilket oftast inte kan sägas om vanligt godis men ej att förglömma det har ett högt naturligt innehåll av socker.
Juice är inte heller något som man ska dricka för mycket av. Om man pressar två apelsiner till ett glas juice så har man fått i sig fruktsockret från två frukter. Däremot så har fibrerna och en del annat nyttigt gått förlorat eftersom det stannar i vad som är kvar av apelsinen.
Måndagen 22 september 2008 kunde man på svt.se - Rapport läsa "Sötningsmedel får oss att gå upp i vikt". Det handlade bland annat om en studie gjord av amerikanska forskare som hade publicerats i Journal of Nutrition. Enligt vad de hade kommit fram till så omvandlar kroppen fruktsocker oerhört snabbt till kroppsfett, snabbare än vanligt socker. Så det ska man också vara medveten om att mycket fruktsocker även kan inverka på vikten.
Fruktsocker är ett bra alternativ om man är sugen på något sött men i en inte alltför stor mängd.
Socker är...(fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

mari sa...

Intressant artikel! Folk tittar ju på en som om man vore galen för att man försöker undvika socker. Va men socker är ju naturligt från sockerrör!!! påstår de. De skrattar smått när jag säger att socker är ett gift som vi alla är beroende av. De flesta runt mej ser det som en av de viktigaste basvarorna hemma. Läs denna blog: http://crazysexycancer.blogspot.com/2008/04/sugar-not-so-sweet-part-1.html Den tycker jag förklarar sockret påverkan på vår kropp och våra celler på ett bra sätt.

Lotta sa...

Hej Mari
Tack för länken. Ja, lite förvånad kan man bli att vissa människor helt har missat informationen om sockrets negativa effekter.

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Lotta sa...

Det var roligt att höra.