måndag, november 03, 2008

Örter

De tidigaste detaljerade uppgifterna om örter och deras användning sträcker sig långt tillbaka i tiden. Flera tusen år fKr. levde den legendariska "röde" kejsaren Shen-Nung i Kina. Han lär systematiskt ha prövat ett antal olika örter på sig själv och sedan skrivit ner vilken verkan de hade på människokroppen.
Örternas användningsområde är stort. Det vanligaste är nog vid olika åkommor både för in- och utvärtes bruk. Men de används även mycket till matlagning och annat ätbart som sylt, saft och marmelad.
Det kan också bli presenter, kanske något som doftar gott? Till en person som sover dåligt kan man fylla en liten kudde med humle, som sägs främja sömnen, blandat med lavendel, timjan, violrotspulver, citronmeliss, mald kryddnejlika och salvia. Eller så kan man nöja sig med den klassiska lavendelkudden som får det att lukta gott i till exempel lådor och skåp.
Så har vi också örter som skönhetsmedel. Där finns det mängder av olika produkter som krämer, ansiktsmasker och ansiktsvatten.
Intresset för örter har varierat genom åren och nu verkar det ha ökat. Tittar man lite på utbudet av föreläsningar och kurser under hösten så har örter dykt upp på flera ställen.
Ett ställe är Axelsons Gymnastiska Institut. De har fristående 3-timmars kurser några kvällar under hösten. Ett exempel är "Salvor och läppbalsam". Kursledare är Lisen Sundgren, örtpedagog, homeopat och författare till boken "Lisens ÖRTSPA". Mer om henne hittar du på Lisen Organics.
Vill man lära sig mer i ämnet eller kanske få uppslag till några egenhändigt gjorda julklappar så kan någon av Axelsons kurser vara en idé.
Om man... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: