måndag, mars 31, 2008

Reumatism - BEMER 3000

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism - nypon")
...Ett annat bra hjälpmedel mot värk som inte heller har några biverkningar är BEMER 3000. BEMER står för bio-elektro-magnetisk-energi-reglering. Behandlingen är baserad på 30-årig världsomspännande forskning av olika vetenskapsmän och mångårig praktisk erfarenhet från tusentals läkare i Europa och andra världsdelar. BEMER 3000 är godkänd inom EU som medicinsk apparat.
Euro-Institutet för bioenergetisk medicin i Dornbirn i Österrike har gjort en studie med hjälp av läkare i Europa där olika sjukdomar har behandlats. Två av sjukdomarna var artros och artrit. Av de 113 personer som behandlades för detta blev 61 procent besvärsfria, 27 procent bättre och för 12 procent blev sjukdomen oförändrad.
BEMER 3000 består i huvudsak av en spolmatta. Spolmattan är ungefär som en mjuk, tunn madrass som man ligger på utplacerad på en plan yta till exempel en brits eller säng. När mattan kopplas till en styrenhet så syresätts dina celler genom mattan på 8 till 20 minuter beroende på vilket program du ställer in. På så vis får du din ämnesomsättning att fungera bättre och det i sin tur har många positiva effekter. Känslan av avslappning och välbefinnande ökar, smärta lindras, cirkulationen blir bättre och kroppens förmåga att ta itu med obalanser som till exempel sjukdom ökar.
BEMER 3000 har många användningsområden beroende på vilket program man ställer in, för att ta några exempel:
- Idrott. Du får mer energi och kroppen återhämtar sig snabbare efter träning och eventuella skador. Cyklisten och bragdmedaljören Susanne Ljungskog har använt sig mycket av BEMER 3000.
- På arbetsplatsen. Bra i förebyggande syfte, främjar cirkulationen och är avslappnande. Men får man problem som stela axlar, spänningshuvudvärk eller musarm så går det att behandla.
- Vid sjukdom. Verkar avslappnande och smärtlindrande. Ett bra sätt att hålla cirkulationen igång när man kanske inte kan eller har så mycket ork att röra på sig. Har även visat god effekt på många sjukdomar testade i läkarstudier som det jag skrev om tidigare gällande artros och artrit. Några andra exempel är benskörhet, ischias, lågt blodtryck och migrän.
Oavsett inom vilket område man använder BEMER 3000 så gör det inte ont utan är behagligt avslappnande. Under behandlingen tar man bara av sig skorna, kläderna behåller man på. Och som jag skrev i början på texten så förekommer inga biverkningar.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, mars 25, 2008

Reumatism - nypon

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism - tarmfloran")
...Ett preparat som det talas mycket om i samband med reumatism är LitoZin. Det är ett nyponpulver som introducerades 2003 och nu säljs i alla Sveriges hälsokostaffärer. Det hjälper vid artros och artrit. Efter 3 - 5 veckor brukar en klar effekt märkas och det har inga biverkningar.
Jag har läst flera artiklar om människor med olika grad av reumatism som alla har blivit markant bättre. En av dem är Katarina som det stod att läsa om i Icakuriren 19 november 2004. Hon hade en kraftig artros i ena knäet sedan år tillbaka och stod på väntelista till knäoperation. Efter fem veckor med LitoZin mådde hon så pass mycket bättre att hon avstod från att ta de sprutor som hon brukade få i knäet. Efter ytterligare en tid avbokade hon också sin köplats till knäoperation eftersom hon inte tyckte att den behövdes ännu.
Historien runt LitoZin började för cirka tjugo år sedan på den danska ön Langeland. Där bor en bonde vid namn Erik "farmer" Hansen. När han var i sextio års åldern drabbades han av ihållande värk i axlar och knän. De smärtstillande och antiinflammatoriska medel som han fick av läkarna hjälpte bara tillfälligt. Då hörde han rykten om effekten av den speciella sortens strandnypon som växer på Langeland och beslöt sig för att prova. Han plockade nyponen, torkade dem skonsamt och började äta. Inom en månad var besvären nästan helt borta. Ryktet spred sig och han började tillverka pulvret i lite större skala. Flera år och många tackbrev senare från folk i hela Danmark insåg Erik och hans son Torbjörn att de hade hittat ett kraftfullt hjälpmedel mot värk. För cirka tio år sedan tog de kontakt med läkaren Kaj Winter och bad honom göra en klinisk studie på nyponen och sedan dess har forskningen pågått. Här kan du läsa mer om LitoZin. Sidan innehåller intressanta studier och bra information om vad bland annat Kaj Winter har kommit fram till under de senaste tio årens forskning i ämnet.
Ett annat bra hjälpmedel mot värk... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

måndag, mars 17, 2008

Reumatism - tarmfloran

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism - kosten")
...Sedan har vi tarmflorans betydelse för reumatiker. Även om vi äter en väldigt bra kost så måste tarmarna vara i ett sådant skick att de förmår att ta upp näringen i det vi äter. I tarmarna finns tarmludd med mycket blod- och lymfkärl. De suger upp näringen för vidare transport ut till kroppens celler. Ligger det då slaggprodukter kvar i tarmarna så uppstår en blockering och upptaget blir inte vad det skulle kunna vara eller till och med riktigt dåligt.
Näringsupptaget är viktigt för alla såklart men kosten påverkar även kroppen på andra sätt och det kan få en stor effekt på reumatiker. Vid proteinrik och fiberfattig normalkost uppstår lätt en ofysiologisk(felaktig) tarmflora med bland annat giftbildande colibakterier och vissa clostridiearter. Dessa "felaktiga" bakterier, inhysta inne i kroppen, kan också tänkas "felprogrammera" immunsystemet och bidrar till för det felstyrda immunsystemet typiska reaktioner. Immunförsvaret får svårt att skilja mellan det som är kroppseget(self) och det kroppsfrämmande(non-self).
De farliga bakterierna och dess toxiner(gifter) kan också antas skada tarmväggarna så att de släpper igenom stora proteinmolekyler(allergirisk) samt toxiner.
Vidare medför den fiberfattiga, köttrika normalkosten ofta förstoppning och ett mer koncentrerat "giftigt" tarminnehåll som under längre tid påverkar tarmväggarna och varifrån en hel del gifter återresorberas.
Det är idag erkänt även inom konventionell medicin att fastebehandling har gynnsamma effekter på reumatiska sjukdomar.
Fastans positiva effekt verkar bland annat bero på att tarmkanalen töms under fastan, inga gifter bildas där och då kan inte heller någon giftpåverkan ske därifrån. Men är tillståndet akut svårt med feber och kraftigt inflammerade leder så ska man inte fasta. Kontakta då ett hälsohem med läkare.
Man kan också prova att göra ett tarmreningsprogram. En vän till mig som har bechterews sjukdom har provat ett program genom Regnbågscentret med produkterna Tarm slim och Tarmplus. Han var mycket nöjd med det. Själv har jag och många jag känner provat Robert Gray en eller flera gånger och varit mycket nöjda med det. Produkterna till de olika tarmreningsprogrammen finns bland annat att köpa i hälsokostaffärer.
Om du vill kan du gå in och läsa om Robert Gray som jag bloggade om i Kroppsmiljö - tarmrening. Där finns också en kommentar från en kvinna som har en hel del positiva saker att säga om tarmreningsprogrammet.
Ett preparat... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

måndag, mars 10, 2008

Reumatism - kosten

(fortsättning från förra veckan, "Reumatism")
...Kosten är en viktig del för reumatikers möjlighet att må bättre. Kosten måste alltid provas ut individuellt eftersom människor reagerar olika. Men det finns några generella råd att tänka på.
Undvik att äta kött eftersom det innehåller höga halter av purinämnen. Puriner är kväveföreningar som finns i proteinrika livsmedel, de bryts ned till urinsyra i kroppen. Reumatiker ska därför också vara återhållsamma med sojabönor eftersom även de är mycket proteinrika och har ungefär lika hög halt av purinämnen som kött.
Syra-bas-balansen i kroppen är viktig för alla människor men extra viktig om du har reumatism. Då ska man rikta in sig på en kost med mycket basiska inslag. Vill du få en bra överblick om vad olika produkter innehåller vad det gäller bas och syra så kan du gå in på en blogg som heter Lycka. Mot slutet av texten står många olika produkter specificerade i bas- respektive syravärde.
Salt är också något att tänka på att undvika.
Däremot är det bra att äta ingefära och enligt det ayurvediska sättet att se även chili.
Men jag tycker att om man verkligen vill försöka påverka sin sjukdom med kost så ska man gå till någon kunnig person på området. Lägg ner lite tid och engagemang på att verkligen prova ut vilken kost du mår bäst av. Eller åk till ett hälsohem för att få kunskap och inspiration att komma igång.
Sedan har vi... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, mars 03, 2008

Reumatism

Om du har värk i leder, muskulatur och skelett kan det vara någon form av reumatisk sjukdom. Den vanligaste är artros som är en förslitnings- och utnötningsreumatism även kallad åldersreumatism. Den drabbar cirka en halv miljon svenskar.
Den näst vanligaste är reumatoid artrit, mer än en kvarts miljon svenskar får den formen. Lägger man sedan till övriga reumatiska sjukdomar som till exempel fibromyalgi och bechterews sjukdom så är det inte svårt att förstå att dessa sammantaget utgör den vanligaste anledningen till förtidspensionering.
Man är än idag inte riktigt säker på vad som orsakar reumatism men infektionssjukdomar och förändringar i immunförsvaret verkar ha betydelse. Det förefaller ofta börja med en infektion. Förstörelseprocessen i lederna kan utlösas av bakterier som streptokocker eller stafylocker, eventuellt också virus.
Infektionshärdar i till exempel tänder, bihålor, tarmkanal, tarmfickor, prostata, äggstockar och urinrör kan vara utlösande faktorer och bör åtgärdas. Man tror också att psykiska faktorer spelar en viss roll vid uppkomsten av reumatiska sjukdomar.
Det finns en hel del allmänna livsföringsråd för reumatiker. De här råden kommer från komplementärmedicinen, jag vet inte om det är vad den traditionella vården rekommenderar:
- Eftersträva regelbunda måltider.
- Ta god tid på dig när du äter.
- Tugga väl.
- Ät alltid råkosten i början av måltiden.
- Tänk på de fyra M:en - Mindre Mat - Mera Motion.
- Motionera alltid regelbundet, helst dagligen, torrborsta hela kroppen i riktning mot hjärtat.
- Ta gärna varma bad med ca 1 procent havssalt i (1 kg/100 liter). Undvik att bli kall om fötterna.
- Lär dig avspänning, praktisera den ofta.
- Vårda även din psykiska hälsa! Trivs du med dig själv och ditt liv? Behöver du hjälp så sök gärna upp en utbildad psykoterapeut.
- Vid lokal värk i någon led: massera med arnicasalva eller lägg ett arnicaomslag(1 del arnicatinktur, 10 delar vatten) med fetvadd, eventuellt värmelampa eller värmedyna. Vid hettande, svullna leder försök med kalla omslag.
- Undvik att röka eftersom tobaken försämrar blodcirkulationen och därmed minskar syreförsörjningen till kroppens alla celler inklusive lederna.
- Undvik alkohol som skadar hjärnan, levern, hjärtat och blodkärlen. Kaffe och vanligt te bör man också undvika.
- Se till att din mage fungerar perfekt, minst en halvfast avföring per dag, gärna 2-3/dag. Vid behov tag dagligen 1-4 msk hela linfrön med lite vatten (eller blötlagda över natten) eller i lättfil och drick mycket vatten eller te efteråt. Obs! Vissa reumatiker kan försämras av linfrö. Observera därför noga hur du reagerar och uteslut linfrön om du försämras i dina leder!
- Sköt om dina tänder väl och låt tandläkare sanera eventuella rotspetsgranulom. Dåliga tänder bör dras ut, eventuellt kan gamla amalgamplomber bytas ut då de läckande kvicksilver från amalgamfyllningar belastar immunsystemet.
- Slarva inte med infektioner! Kurera dem väl; de kan även angripas med naturliga medel (vitlök, C-vitamin, Echinaceapreparat etc).
- Bada bastu, gärna 1-2 ggr/vecka.
- Fasta brukar ha god effekt på reumatoid artrit och övriga reumatiska sjukdomar, dock med undantag för akut febrila tillstånd med kraftigt inflammerade leder. Mycket magra och nedgångna patienter bör inte fasta.
- Använd dina leder och muskler, gymnastisera och motionera flitigt och regelbundet.

Kosten är... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,