måndag, november 23, 2009

Enzymer - invärtes

(fortsättning från förra veckan, "Enzymer - kost")
...Det finns enzymer i form av kosttillskott för invärtes bruk men också preparat för utvärtes bruk som salva.
För invärtes bruk finns det mycket att välja på. Ett exempel som jag skrev om för några veckor sedan är Cellenzym från Holistic, det står att läsa om under blogginlägget "Enzymer - brist".
Ett annat preparat som en god vän till mig som är bevandrad i kosttillskottens värld har provat och är nöjd med är Regulat. Går man in på Vital Body & Souls sajt så står där en bra och utförlig beskrivning av produkten. Det finns också mycket att läsa under överskrifterna "Varför just Regulat", "Hälsoeffekter av Regulat" och "Klinisk undersökning av Regulat".
Något annat som också står på sajten är att "Sömncykeln är beroende av enzymer".
Det är väldigt intressant, tycker jag. Kan det vara ytterligare en pusselbit till varför människor sover dåligt?
Sömnen är ju som bekant oerhört viktig för oss människor och vår bästa möjlighet till återhämtning.
Vill du läsa mer om sömn kan du gå in på mina blogginlägg "Sömn" och "Sömn - melatonin".
Sedan har vi då enzymer för utvärtes bruk, även där fungerar Regulat men det finns också andra preparat som... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

Gustav Andersson sa...

Nämen, dessa inläggen stämmer ju inte.

Du nämnde att det finns enzymer naturligt i födoämnen, och det är sant. men när dessa kommer ner till magsäcken så spjälkas dessa upp och blir till småå, små beståndsdelar, närmare bestämt aminosyror.

dessa aminosyror använder sedan kroppen för att skapa nya saker (enzymer, celler, muskler, vävnad).

alla enzymer är nämligen proteiner. men alla proteiner är INTE enzymer.

du behöver alltså inte tänka på att du ska få i dig enzymer från kosten, utan så länge du har ett fullgott intag av proteiner i allmänhet så har du ditt på det torra!

håller du inte med eller undrar något så är det bara att maila mig på in_bel_air@hotmail.com

jag hoppas att du förstod mig!

Lotta sa...

Hej Gustav
Jag håller inte med dig om att mina inlägg om enzymer inte stämmer.
Du skriver "alla enzymer är nämligen proteiner". Det står att läsa redan i mitt första inlägg "är i huvudsak uppbyggda av specialiserade proteiner".
Vidare så skriver du "du behöver alltså inte tänka på att du ska få i dig enzymer från kosten, utan så länge du har ett fullgott intag av proteiner i allmänhet så har du ditt på det torra". Det stämmer inte. Enzymer består inte alltid enbart av proteiner utan som jag skrev i mitt första inlägg "är i huvudsak uppbyggda av specialiserade proteiner men kan även innehålla vissa vitaminer och mineralämnen som järn och zink". Enzymer reagerar till exempel på värme som jag skrev om under inlägget om enzymer och kost och förstörs vid cirka 40 grader. Så det går inte att dra ett likhetstecken mellan enzymer och proteiner när det kommer till kost.

Gustav Andersson sa...

Hej igen!

Du har rätt i att vissa enzymer även kräver en mineral eller vitamin.

Enzymer denatureras vid 40 grader, men även proteiner som inte är enzymer denaturerar av värme!

proteiner denaturerar bland annat genom: temperatur, pH-förändringar och mekanisk behandling.

Att ett protein denatureras betyder inte att vi inte längre kan ta till oss näringen i denna, utan bara att proteinet förlorar sin funktion då dess struktur förändras.

Ponera att man inte skulle kunna tillgodogöra sig näring ur denaturerade proteiner. Då skulle man inte längre kunna koka, steka, eller värmebehandla proteiner på något vis!

Lotta sa...

Hej Gustav

Vad det gäller proteiner i allmänhet så känner inte heller jag till att de skulle bli obrukbara efter uppvärmning
men
där skiljer sig enzymen.
Exakt hur det går till vet jag inte men kanske beror det på att den inte alltid enbart består av proteiner utan även kan innehålla vitaminer och mineraler som förstörs eller urlakas vid för hög värme.
Vill man veta mer så finns Ann Wigmors bok "Levande föda" att läsa.
Hon har i årtionden hävdat att enzymer förstörs vid cirka 40 grader.

Gustav Andersson sa...

Det är egentligt oväsentligt att enzymers funktion rubbas vid uppvärmning (vilket dock enligt mig är för att proteinets struktur förändras. det har återigen ingen inverkan på dess nutritionella status).

Det väsentliga är att vi inte har något behov av att få i oss enzymer i kosten. Enzymer består av aminosyror och eventuellt en vitamin/mineral. Vi får i oss dessa aminosyror från proteiner i allmänhet. Vad gäller vitaminer och mineraler får vi ju, förstås, i oss även detta.

Vi bryter alltså ned enzymer och proteiner, absorberar vitaminer och mineraler från kosten; och sedan bygger vi upp egna substanser av dessa beståndsdelar!

Enzymer tar sig inte oskadda genom vårt matsmältningssystem och på grund av att de består av aminosyror, vitaminer och mineraler är de alltså inte essentiella för våran överlevnad och vårat välmående.

Mycket upprepningar, jag ber om ursäkt! Jag försöker inte underminera din blogg, utan vill bara föra en vänlig diskussion. Jag ska ta mig en titt i boken Levande Föda så fort jag får en chans. Den erfarenhet jag haft av levande föda hittills är dock att läran förlitar sig på en del tvivelaktiga fakta.

Väl bemött!

Lotta sa...

Hej igen Gustav

Näe, jag tror inte att du försöker underminera min blogg.
Jag har mina kunskaper och åsikter och du har dina. Själv tycker jag att det inte finns så mycket mer att tillägga i den här diskussionen förutom att jag har en fråga till dig om det du skrev senast.
Uppfattade jag det rätt att du skriver att det inte finns några essentiella aminosyror?
Mig veterligen finns det 8 stycken för vuxna och 9 för barn.

Gustav sa...

Nej! Det jag menade var att eftersom aminosyrorna finns både i proteiner i allmänhet, inte bara enzymer, är alltså enzymer inte essentiella.

Gustav sa...

Bortse från ordet "både" i föregående inlägg så blir det lättare att tyda :)

Lotta sa...

Tack för svaret.
Jag tyckte att det skulle ha varit ett märkligt påstående efter allt du har skrivit om aminosyror.

Gustav sa...

Det kan vara ganska bra att fundera kring hur proteiner fungerar. Det finns säkert många som tolkar en förändring i molekylen som att man "förstör" den.

Ett protein (och enzym) består ju av aminosyror. Dessa i sig påverkas inte, utan bara strukturen de är uppbyggda i. Dessa aminosyror är inlindade i ett komplext nät som bildar ett protein! När man värmer eller påverkar mha syra/bas så lindas den här strukturen upp och proteinet förlorar sin funktion (likaså enzymen), men näringsämnena är kvar!

Aminosyror och diverse mineraler/vitaminer håller alltså för denna påverkan.

Det var ett tag sen jag lärde mig biokemi, men detta är relativt grundläggande.