måndag, december 14, 2009

Kultur på recept - natur

(fortsättning från förra veckan, "Kultur på recept")
...Hos dem hittar du också trädgårdsterapi som även det räknas till "kultur på recept" under natur och trädgårdsupplevelser.
Apropå trädgårdsupplevelser så hade jag en fantastisk sådan i somras, Sofieros slottsträdgård. Den var makalös! Jag förstår verkligen att den blev utnämnd till Sveriges vackraste park 2009. Trädgården är full av olika miljöer och roliga detaljer exempelvis små äppelträd, såg det i alla fall ut som, inte högre än 3-4 decimeter med äpplen på! Och underbara rabatter med färger som jag inte sett på vissa blommor förut. Är man det minsta intresserad av växter och blommor så tycker jag verkligen att man ska bege sig dit. Säkert kommer Helsingborgs vårdcentral att skriva ut några "Sofieros" på recept, det ligger ju också så nära till.
Något annat som ligger så nära som mitt i Helsingborg är Fredriksdal museer och trädgårdar. Där har jag själv inte varit, ännu.
En trädgård jag däremot har besökt många gånger och som kan pigga upp lite den här kalla och mörka årstiden är Bergianska trädgården i Stockholm med sina två stora växthus. Där kan man strosa runt i grönskan och njuta av värmen och ljuset.
Sedan har vi också trädgårdar som mer aktivt går in för att rehabilitera människor så kallade rehabiliteringsträdgårdar. Vill du läsa mer om det kan du gå in på mitt blogginlägg "Miljö - naturen".
Jag hoppas verkligen att projektet "Kultur på recept" kommer att fungera men hur det nu än faller ut så är jag glad för att det överhuvudtaget har fått en chans att prövas. Jag tycker att det tyder på en attitydförändring och en vilja att se på människan ur ett mer holistiskt perspektiv.
Som jag ser det så ökar det chansen för människor att bli friska och må bra.
Nu går jag på julledigt och är åter skrivandes i februari.
God Jul och Gott Nytt År!

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, december 07, 2009

Kultur på recept

Kultur på recept, vad ska man tycka om det?
Vilken otroligt bra idé, tycker jag!
Först kom recept på motion och nu får skolmedicinen förhoppningsvis framöver även möjlighet att rekommendera ytterligare någonting annat.
"Den forskning som har sammanställts kommer från stora erkända universitet som Harvard och Zürich, så den vetenskapliga skolmedicinen håller på att breddas" säger professor Gunnar Bjursell i artikeln "Nu kan doktorn ordinera kultur" i Svenska Dagbladet tisdagen 10 november 2009. Vad det handlar om är ett pilotprojekt på ett år kallat "kultur på recept" som region Skåne har fått en halv miljon kronor för att genomföra. Det blir på en vårdcentral i Helsingborg.
Ordinationerna kan röra sig om musik, teater, körsång, aktivitet inom studieförbund men omfattar även natur och trädgårdsupplevelser. Det vänder sig framförallt till långtidssjukskrivna personer som lider av depressioner, stress, ångest och långvarig smärta men det kan också vara en viktig del i strokerehabilitering enligt artikeln "Mozart och tango medel för läkning" som stod att läsa i Sydsvenska Dagbladet torsdagen 12 november 2009. Det handlade då om rehabilitering med musik. Enligt artikeln har forskningsrapporterna angående sambandet mellan musik och hälsa ökat kraftigt.
Nu i adventstider finns det mycket vacker musik att lyssna på, tidningarna är fulla av konsertannonser och många körer har framträdanden. Detta med att sjunga i kör har blivit allt populärare i Sverige och är nu vetenskapligt bevisat bra för hälsan. På sajten suntliv.nu finns en hel del intressant att läsa om detta.
Annars blir min första tanke vad det gäller hälsa och musik, Mozart.
Wolfgang Amadeus Mozart föddes år 1756 i Salzburg. Han var kompositör, pianist och violinist och räknas till en av de stora namnen i musikhistorien. Hans musik har visat sig vara betydelsefull för hälsan.
200 år efter Mozarts födelse började Dr. Alfred Tomatis att forska kring sambandet mellan lyssnande och lärande. Han utvecklade så småningom Tomatismetoden där Mozarts musik ingår som en del.
Lite senare, 1998, kom boken "Mozarteffekten: musikens oanade kraft" ut. Den är skriven av Don Campbell, världskänd musiker och pedagog som är en flitigt anlitad föreläsare vid universitet och sjukhus. Hans bok handlar om hur olika sorters musik, däribland Mozart, kan hjälpa till i läkningen av såväl kropp som själ.
Musik för hälsan hittar vi även hos antroposoferna. De har också andra aktiverande terapier som till exempel målning, modellering och läkeerytmi vid utmattning, smärta och stress.
Vill du läsa lite mer om antroposoferna kan du gå in på mitt blogginlägg "Antroposoferna".
Hos dem hittar du också... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,