måndag, oktober 18, 2010

Huden - kollagen

(fortsättning från förra veckan, "Huden - kosten")
...För att huden ska behålla sin elasticitet behövs kollagen.
Ordet kollagen är latin och betyder "limbindare" vilket är passande eftersom det är huvudbeståndsdelen i bindväven som håller ihop våra kroppar. Kollagen är ett protein som utgör hela 30 procent av vår kropp. Det finns bland annat i ben, brosk, senor, leder och hud. Med stigande ålder minskar kollagenproduktionen och det märks på många sätt till exempel att den stötdämpande effekten i ledbrosket inte längre fungerar lika bra.
Vad det gäller just huden så består den till 75 procent av kollagen och där visar sig minskningen i form av rynkor, bristningar och bruna fläckar för att nämna några. Hudens förmåga att skydda mot bakterier och virus blir också sämre.
För att stärka kollagenproduktionen i kroppen kan vi till exempel äta blåbär.
Vill man äta ett kosttillskott kanske Genacol kan vara något. På collagen.se står mycket att läsa om produkten, vad den gör för kroppen, kliniska studier, personliga berättelser och en hel del annat.
Den senaste nyheten som jag har läst om kollagen rör synen. Det stod två artiklar i Dagens Nyheter för drygt en månad sedan om skadade eller sjuka hornhinnor som är en av våra vanligaste ögonsjukdomar. Professor Per Fagerholm hade tillsammans med sina kanadensiska kolleger tagit fram en hornhinna som bestod av kollagen utvunnet ur jästsvampar och lagt till den mänskliga genen som styr produktionen av kollagen i ögat. Den konstgjorda hornhinnan opererades in i ögat. Om resultatet fortsätter att vara bra i större studier kan den här möjligheten finnas på marknaden inom fem år.
Så slutligen i denna... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: