måndag, oktober 04, 2010

Huden

Huden är ett viktigt organ som jag inte tycker alla gånger får den uppmärksamhet den förtjänar och behöver.
Ytan av hud på vår kropp som vuxna är cirka två kvadratmeter som är indelad i tre skikt överhuden, läderhuden och underhuden. Den har många varierande funktioner där de viktigaste är att skydda mot infektioner och förlust av kroppsvätskor, reglera kroppstemperaturen och att känna beröring, värme och kyla från omgivningen. Om man går in på 1177 (råd om vård) så finns en bra, mer detaljerad beskrivning av funktionerna och hudens uppbyggnad.
De flesta människor har en blandad hud med vissa partier som är torra eller feta. Med rätt skötsel kan man hjälpa huden till balans. På mitt blogginlägg "Örter - till mat och kroppsvård" står lite mer att läsa om vad de olika hudtyperna behöver.
Huden är tillsammans med njurarna, levern, lungorna och tarmarna ett av kroppens utrensningsorgan. Cirka ett halvt kilo restprodukter lämnar huden varje dygn. Vill man hålla hudporerna öppna och rena och samtidigt avlasta levern och njurarna i deras reningsarbete så rekommenderas torrborstning. Det är bra både ur ett nyttoperspektiv och ur ett skönhetsperspektiv.
Skönhetsperspektivet känner nog många redan till, i alla fall kvinnor, med tio minuters torrborstning varje morgon i tre månader så blir du av med celluliterna. Det är ingenting som jag själv har provat, ännu. Att det hjälper är jag säker på men alla ska nog inte förvänta sig att bli helt cellulitfria, tror jag.
Nyttoperspektivet av torrborstning kan du läsa mer om på Hälsosidorna. Lite längre ner på den sidan står det om hur man ska torrborsta för att få en bra effekt till exempel att all borstning ska gå i riktning mot hjärtat.
Andra bra sätt att ta hand om huden är... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: