måndag, november 08, 2010

Hälsovandring - Vasastan

(fortsättning från förra veckan, "Hälsovandring")
...Vi tar backen uppför Drottninggatan mot den stadsdel som brukade tillhöra Norrmalm, Vasastan. Namnet är inspirerat av att Vasagatan leder i riktning mot Vasastan och stadsdelen fick sitt namn officiellt fastställt år 1926.
På väg mot vårt nästa stop på Gästrikegatan korsar vi Dalagatan där Astrid Lindgren bodde i 60 år med utsikt över Vasaparken. Så är vi framme vid Axelsons Gymnastiska Institut, Skandinaviens äldsta och största komplementär- och alternativmedicinska skola. Här finns förstås utbildningar och föredrag man kan lyssna på men min främsta tanke var det stora utbudet av allsköns elevbehandlingar till bra priser som finns att njuta av. Väl värt att prova, kanske speciellt den här årstiden.
Ute på gatan igen tar vi sikte på helt andra sidan av Vasastan. Vi promenerar ner mot korsningen Surbrunnsgatan-Roslagsgatan och slår oss ner på den härliga bänken i "Zetterlunden". Här kan vi vila benen och minnas en annan stor kulturpersonlighet, Monica Zetterlund.
För något år sedan läste jag en artikel om att de skulle rusta upp Monica Zetterlunds park. Konstnären Fredrik Wretman skulle göra en stor bänk i parken som var tänkt att spela hennes musik och nu står den där. Tisdagen 24 augusti 2010 stod det att läsa i Dagens Nyheter "Sitt i Zetterlunds sällskap". Det var en artikel om invigningen kvällen innan. När man närmar sig bänken så börjar den spela. Först på repertoaren, som räcker cirka en timme, är "Sakta vi gå genom stan". Eftersom musik har många positiva hälsoeffekter och detta är en hälsovandring så tycker jag gott att man kan sitta där och koppla av hela varvet runt. Mer om musikens effekter på hälsan finns att läsa på mitt blogginlägg "Kultur på recept".
Skymningen faller snabbare nu sedan vi ställde om till vintertid vilket många tycker känns lite tungt. Men om vi ställer oss längst bort i norr i Vasastan, vid Brunnsviken, så har vi nästan Bergianska trädgården inom räckhåll på höger sida. Där finns gott om ljus och grönska att pigga upp sig med den här årstiden.
Så var det dags för en ny stadsdel och nu styr vi stegen mot... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: