onsdag, oktober 27, 2010

Huden - "ta hand om den"

(fortsättning från förra veckan, "Huden - kollagen")
...Så slutligen i denna "hudmånad" skulle jag vilja slå ett slag för behandlingar och bra produkter.
Det finns oändligt mycket att välja på. Ett företag som har varit med länge och har ett stort antal produkter är Weleda. Deras ekologiska hudvårdsutbud vilar på nästan 90 års erfarenhet och kunskap om de verksamma ämnena som finns i naturen. En nykomling på området däremot är Emma Wiklund som har kommit med hudvårdsserien Emma S. Ny som den är så känner jag ingen som har provat den men hon har säkert en del att tillföra med sina många år i modebranschen och allt slitage på huden som det innebär.
Är man inne på att göra sina egna produkter så kanske Lisen Sundgrens nya bok "Lisens indiska spa" kan vara något. Dagens Nyheter hade en artikel söndagen 2 maj 2010, "Ge kroppen en nystart" som handlar om vad man kan behandla sig med men också hur man kan behandla sig. Den bygger på Lisen Sundgrens bok och själv säger hon i artikeln: "Den bästa hudvården är den som bara innehåller sånt man kan äta, och som man själv bereder hemma i köket."
Vill man istället prova någonting helt annat så tycker jag att man ska gå in på Hälsobutiken Herbamins sajt. Där finns beskrivningar på behandlingarna LPG, Cosmécanique, Powerlift Peeler och Lift6.
Nu en liten påminnelse inför månaden november. Till alla er som inte ska åka på någon solsemester inom den närmaste veckan. Tänk på att vi här i Sverige får i oss för lite D-vitamin från november till och med mars. Alternativ till solen kan vara kosttillskott av D-vitamin eller ljusterapi. Vill du läsa mer om D-vitamin så kan du gå in på mina blogginlägg "D-vitamin", "D-vitamin - sola rätt", "D-vitamin - hälsoeffekter" och "D-vitamin - bristgrupper".
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, oktober 18, 2010

Huden - kollagen

(fortsättning från förra veckan, "Huden - kosten")
...För att huden ska behålla sin elasticitet behövs kollagen.
Ordet kollagen är latin och betyder "limbindare" vilket är passande eftersom det är huvudbeståndsdelen i bindväven som håller ihop våra kroppar. Kollagen är ett protein som utgör hela 30 procent av vår kropp. Det finns bland annat i ben, brosk, senor, leder och hud. Med stigande ålder minskar kollagenproduktionen och det märks på många sätt till exempel att den stötdämpande effekten i ledbrosket inte längre fungerar lika bra.
Vad det gäller just huden så består den till 75 procent av kollagen och där visar sig minskningen i form av rynkor, bristningar och bruna fläckar för att nämna några. Hudens förmåga att skydda mot bakterier och virus blir också sämre.
För att stärka kollagenproduktionen i kroppen kan vi till exempel äta blåbär.
Vill man äta ett kosttillskott kanske Genacol kan vara något. På collagen.se står mycket att läsa om produkten, vad den gör för kroppen, kliniska studier, personliga berättelser och en hel del annat.
Den senaste nyheten som jag har läst om kollagen rör synen. Det stod två artiklar i Dagens Nyheter för drygt en månad sedan om skadade eller sjuka hornhinnor som är en av våra vanligaste ögonsjukdomar. Professor Per Fagerholm hade tillsammans med sina kanadensiska kolleger tagit fram en hornhinna som bestod av kollagen utvunnet ur jästsvampar och lagt till den mänskliga genen som styr produktionen av kollagen i ögat. Den konstgjorda hornhinnan opererades in i ögat. Om resultatet fortsätter att vara bra i större studier kan den här möjligheten finnas på marknaden inom fem år.
Så slutligen i denna... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag, oktober 11, 2010

Huden - kosten

(fortsättning från förra veckan, "Huden")
...Andra bra sätt att ta hand om huden är genom kost och kosttillskott.
Helena Nyblom, läkare och författare, har tidigare skrivit två böcker om hälsa och kost: "Supermat: vägen till ett friskare liv" och "Livskraft: din hälsa, kost & hormonbalans". I samband med att boken "Livskraft" kom ut i januari 2009 publicerade Dagens Nyheter artikeln "Ät rätt och lev längre", där exemplen omega-3 och blåbär står som välgörare för huden. Vill du läsa lite mer om det kan du gå in på mina blogginlägg "Fettsyror - omega-3" och "Synen - blåbär".
Nu har Helena Nyblom kommit med en ny bok som heter "Vägen till en friskare hud" och som riktar in sig på huden. Dagens Nyheter publicerade artikeln "Håll din hud frisk" söndagen 1 augusti 2010, där hon berättar lite om innehållet och vad som är tanken med boken. Det är varken någon bok om skönhet eller om hudsjukdomar utan vill visa på att huden inte bara är en förpackning utan ett viktigt kroppsorgan.
I artikeln står "Helenas bästa råd för huden" i nio punkter. Det finns också en beskrivning på en ansiktsmask av avocado, äggula och citron. Utöver det står annat intressant att läsa, till exempel "Mat som är bra för hyn" och "Symptom på solskador".
När det kommer till kosttillskott så är det ett jag verkligen skulle vilja rekommendera för huden, aloe verajuice. Det är en liljeväxt som nämns inom läkekonsten redan cirka 1500 år f kr. Den är bra både för in- och utvärtes bruk. Mer om aloe verajuice kan du läsa på mitt blogginlägg "Universalväxter - aloe vera". Där står också om fler positiva hälsoeffekter som den har på kroppen.
För att huden ska... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

måndag, oktober 04, 2010

Huden

Huden är ett viktigt organ som jag inte tycker alla gånger får den uppmärksamhet den förtjänar och behöver.
Ytan av hud på vår kropp som vuxna är cirka två kvadratmeter som är indelad i tre skikt överhuden, läderhuden och underhuden. Den har många varierande funktioner där de viktigaste är att skydda mot infektioner och förlust av kroppsvätskor, reglera kroppstemperaturen och att känna beröring, värme och kyla från omgivningen. Om man går in på 1177 (råd om vård) så finns en bra, mer detaljerad beskrivning av funktionerna och hudens uppbyggnad.
De flesta människor har en blandad hud med vissa partier som är torra eller feta. Med rätt skötsel kan man hjälpa huden till balans. På mitt blogginlägg "Örter - till mat och kroppsvård" står lite mer att läsa om vad de olika hudtyperna behöver.
Huden är tillsammans med njurarna, levern, lungorna och tarmarna ett av kroppens utrensningsorgan. Cirka ett halvt kilo restprodukter lämnar huden varje dygn. Vill man hålla hudporerna öppna och rena och samtidigt avlasta levern och njurarna i deras reningsarbete så rekommenderas torrborstning. Det är bra både ur ett nyttoperspektiv och ur ett skönhetsperspektiv.
Skönhetsperspektivet känner nog många redan till, i alla fall kvinnor, med tio minuters torrborstning varje morgon i tre månader så blir du av med celluliterna. Det är ingenting som jag själv har provat, ännu. Att det hjälper är jag säker på men alla ska nog inte förvänta sig att bli helt cellulitfria, tror jag.
Nyttoperspektivet av torrborstning kan du läsa mer om på Hälsosidorna. Lite längre ner på den sidan står det om hur man ska torrborsta för att få en bra effekt till exempel att all borstning ska gå i riktning mot hjärtat.
Andra bra sätt att ta hand om huden är... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,