torsdag, oktober 27, 2011

BalansBoken - bra kost och träning som grund

(fortsättning från i måndags, "BalansBoken - att gå från tanke till handling")
Två viktiga områden för att må bra och orka i tillvaron är kosten och motionen. Det är inte helt enkelt att veta vad som gäller och det kan vara lite smått förvirrande med nya råd och rön som hela tiden dyker upp. Men det finns vissa grundläggande fakta. I dag pratas det mycket om vikten av bra kost och motion, vilket har fått mig att tänka att de flesta människor har en relativt stor kunskap i ämnet. Men när jag börjar höra mig för så får jag uppfattningen att så inte är fallet. Har man inte ett väldigt stort intresse för hälsa eller har läst in sig på ämnet så blir all denna information lätt lösryckta bitar som man inte får något sammanhang i. Man har ingen grundläggande kunskap att fästa all information på, så det blir svårt att förstå om man tycker att det är trovärdigt eller inte.
Ibland blir också proportionerna fel. Det kommer en larmrapport om chips, fruktos eller något liknande. När man sedan fördjupar sig i ämnet framkommer det till exempel att undersökningen gällande fruktos inte baserar sig på frukt i fast form utan juice, vilket är två vitt skilda saker och att det handlade om två-tre kilo frukt om dagen. Sådana undersökningar blir lätt irrelevanta eftersom det inte blir intressant. De flesta människor äter inte frukt i sådana mängder. I alla sorters undersökningar tycker jag att man alltid ska titta lite närmare på vad den baseras på innan man tar den för en sanning.
Något annat att tänka på är ”många bäckar små”. Alla nyttigheter eller onyttigheter kan sammantaget ha en stor inverkan. Att ta trappan istället för hissen känns kanske lite småttigt men om man börjar räkna ihop alla trappor under dagen, trappan där man bor, rulltrappan i tunnelbanan, trappan på arbetet så blir det en del. Precis som att unna sig en bit glass efter maten blir en hel del tillsammans med bullen till eftermiddagskaffet och den lilla mintchokladen på förmiddagen.

Så nu tänkte jag i stora drag beskriva vad kroppen behöver för att fungera. Förhoppningsvis kan det skapa lite mer sammanhang i informationsflödet.
(fortsättning följer på måndag)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: