måndag, november 07, 2011

BalansBoken - enkla riktlinjer för kost

(fortsättning från i torsdags, "BalansBoken - hur jag har lagt upp min kost")
Det finns vissa enkla riktlinjer som är bra att ha med sig i bakhuvudet vad det gäller kost:

• Om man tar det från början av dagen vilket då blir frukosten, så är den mycket viktig. Men nu är vi ju som bekant inte lika och alla människor är inte stora frukostätare, men försök alltid att äta någonting. Låt också detta någonting vara nyttigt. Lite frukost är väldigt mycket bättre än ingen frukost.
• Undvik att äta för mycket socker och vitt mjöl.
• Salt är det viktigt att man får i sig men oftast blir det alldeles för mycket. De flesta människor äter mer än dubbelt så mycket som den rekommenderade dosen. Den ligger i nuläget på högst fem gram per dag, vilket är ungefär en tesked.
• Ät ordentligt med fibrer.
• Ät kolhydrater med lågt GI (Glykemiskt Index).
• Vad gäller grönsaker och frukt ska man äta sammantaget minst ett halvt kilo per dag och gärna i olika färger.
• Det är också viktigt att man inte äter för lite. Dels för att det då kan bli svårt att få i sig alla näringsämnen, dels för att man sänker ämnesomsättningen. Tänk lite extra på det ni som vill gå ner i vikt.
• Tänk också på att variera kosten.

När man äter ska man tänka på vad man äter men också hur man äter. Bäst är om man sitter ner i en lugn, trevlig miljö och ägnar sig just åt att njuta av maten, inte till exempel läsa tidningen samtidigt. Tugga ordentligt, matsmältningen börjar redan i munnen. Försök att inte stressa.
(fortsättning följer på torsdag)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: