torsdag, november 10, 2011

BalansBoken - träning

(fortsättning från i måndags, "BalansBoken - enkla riktlinjer för kost")
Träning är, i lagom stora doser anpassat till den person man är, alltid bra för kroppen. Människokroppen är byggd för rörelse. Det är viktigt att hitta något som är roligt och passar en som person och som fungerar i ens liv. Någon har sagt att "den bästa träningen är den som blir av" och det tycker jag är ett bra utgångsläge för att hitta sin egen nivå.
Träning kan delas in i lågintensiv och högintensiv.

Lågintensiv träning

Lågintensiv träning och dess fördelar är något som mer har börjat lyftas fram.
Det är motion som tränar hjärtat redan vid en lägre ansträngningsgrad, med en puls på 100 - 140 slag/minut. Den upplevs som lätt eller något ansträngande.
Några exempel är raska promenader, stavgång, simning, cykel- och längdskidåkning, trädgårdsarbete och långfärdsåkning på skridskor. Meningen är att man ska bli lite varm men inte genomsvettig.
Lågintensiv träning passar de allra flesta, nybörjare, otränade, äldre och personer med olika typer av besvär som övervikt, cirkulationsbesvär, diabetes och belastningsskador i skelett och leder.
Den ger i första hand god cirkulatorisk träning, med det menas att den förbättrar hjärt- och lungfunktionen. Den belastar också hjärta och lungor minimalt. Däremot ger den inte någon direkt ökad muskelstyrka och smidighet.
Vid lågintensiv träning förbränns i huvudsak kroppsfett samtidigt som hunger och mättnadssignalerna fungerar bättre.
Det är bra om man kan få in den här typen av träning minst en timme per dag.

Högintensiv träning

Högintensiv träning innebär träning vid höga eller mycket höga pulser, som 10 - 30 slag under maxpuls. Den upplevs som ansträngande eller mycket ansträngande. Unga vältränade kan ha en maxpuls på över 200 hjärtslag per minut.
Det man ska komma ihåg är att högintensiv träning till skillnad från lågintensiv träning bara vänder sig till de som redan har byggt upp en god grundnivå vad det gäller kondition, styrka och smidighet.
Högintensiv träning tär främst på kroppens kolhydratförråd, glykogen.
Ett exempel på sådan träning är intervallträning med olika långa intervaller.

Oavsett vad man tränar är det viktigt att öva alla muskelgrupper. Det är också bra att avsluta varje motionspass med några stretchövningar, då minskar risken för skador och träningsverk.
(fortsättning följer på måndag)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: