måndag, december 05, 2011

BalansBoken - annat som är bra för hälsan

(fortsättning från i torsdags, "BalansBoken - bra att veta om antibiotika")
När det kommer till att få balans i tillvaron så behöver man se till helheten. Förutom kost, motion och egenvård så finns det mycket som kan inverka i och påverka vårt liv.
Känner man sig väldigt stressad och pressad kanske ett fritidsintresse där man slipper prestera något kan vara den ventil man söker och behöver för att varva ner.
En annan central och viktig del för många är att trivas med de relationer man har till andra människor.
Kultur är ett område som påverkar oss väldigt mycket och kan få oss att må bra. Ett exempel är körmusik. Det är nu vetenskapligt bevisat att det är hälsosamt att sjunga i kör.
Naturen är också bra för hälsan. Naturupplevelser har kopplats till snabbare tillfrisknad efter sjukdom och operation. Det har också konstaterats att människor som kan se grönska under arbetsdagen är mindre irriterade och stressade än andra. De senaste fem-tio åren har det pratats och forskats en hel del om trädgårdens läkande och positiva inverkan på oss människor. Forskning har bland annat visat att personer som får vistas i en trädgård sedan de stressat, återhämtar sig betydligt snabbare än personer som vistas inomhus. Utemiljön gör att kroppen slappnar av, stresshormonerna lugnar sig, pulsen blir jämnare och blodtrycket normaliseras.
Det här är några exempel på vad tillvaron kan innehålla som håller oss friska och får oss att må bra.
Känner man sig ur balans ska man försöka se till hela sin livssituation. Vilka delar består mitt liv av och vilka delar skulle jag vilja att det bestod av? Nästa steg är att försöka nå dit.
(fortsättning följer på torsdag)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: