torsdag, december 01, 2011

BalansBoken - bra att veta om antibiotika

(fortsättning från i måndags, "BalansBoken - naturläkemedel")
Vad det gäller läkemedel så är det speciellt ett som jag skulle vilja göra er uppmärksamma på, antibiotika.
Antibiotika kan vara fantastiskt bra när det verkligen behövs, men är ingenting man ska äta i onödan så länge det finns några alternativ. Det tar kroppen cirka 1,5 år att återgå till det normala efter en kur. Den bredspektriga antibiotikan har djupgående effekter på den normala floran och slår ut både de goda och dåliga bakterierna, vilket påverkar vårt immunförsvar. Med ett nersatt immunförsvar drar man lättare på sig nya infektioner som behandlas med en ny antibiotikakur.
De senaste åren har det kommit ett antal varnande artiklar angående antibiotikaresistens. Enligt Världshälsoorganisationen(WHO) är resistens mot antibiotika ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan. Många äter den också helt i onödan, till exempel vid förkylning, som till 95 procent orsakas av virus och då är antibiotikan verkningslös.

Vid förkylning kan istället echinacea pururea, även kallad röd solhatt, vara ett bra alternativ till antibiotika. Den är också en bra kombination med antibiotika.
Echinacea är den mest vetenskapligt dokumenterade medicinalväxten mot förkylningar. Det är en över 400 år gammal örtmedicin som började användas bland nordamerikanska indianer som ett undermedel mot det mesta. När de vita nybyggarna dök upp så lärde även de sig att använda echinacea och genom läkare och botanister fördes växten över till Europa.
Enligt forskning framgår att echinacea minskar risken för att bli förkyld med 58 procent. Har man redan blivit sjuk förkortas sjukdomstiden med mellan en och fyra dagar. I Sverige är echinacea godkänt som narurläkemedel. Den finns i droppar, tablettform och som tuggtablett.

Om man kommer i en situation där man behöver äta antibiotika så stärker det kroppen att samtidigt äta en kost som innehåller lactobakterier. Det finns också preparat att köpa i hälsokostaffären, som man kan börja ta direkt efter avslutad kur och som hjälper kroppen att snabbare komma i balans.
(fortsättning följer på måndag)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: