torsdag, april 19, 2007

Motion - hälsoeffekter

(fortsättning från igår)
...Vad det gäller hälsoeffekter vid motion kan listan göras lång.
Man blir stresståligare och sover bättre. Den förebygger förstoppning och även benskörhet då kalcium byggs in effektivare i skelettet under fysisk belastning. Även psykiskt har motion positiva effekter, det går till viss del att springa av sig både aggressioner och bekymmer. Träning gynnar också den perifera blodcirkulationen, man blir varm ända ut i fingertopparna när man tränar. Dessutom har en vältränad människa betydligt lägre sjuklighet än en otränad och kroppen blir motståndskraftig mot smärtor.
Något jag själv fascineras av är det som kallas kollateraler. Det är nya blodkärl som utvecklas i kroppen under träning bland annat i hjärtat. Det gör att om något kärl är för trångt så kan nya kärl utvecklas vid sidan av det förträngda och överta dess funktion. Helt fantastiskt, eller hur!?
Regelbunden motion är bland det absolut bästa som man kan göra för att förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar. Men om man har haft en infarkt eller har en svårare hjärtsjukdom är det bäst att prata med sin läkare och tillsammans se över en passande träning.
Träning på recept... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

You got great points there, so I always visit your site, it looks like you are an expert in this field. keep up the fantastic work, My friend recommends your site.

My blog:
Meilleur taux aussi rachat de credit fonctionnaire

Lotta sa...

Thanks, it was nice to hear.