tisdag, april 17, 2007

Motion - lågintensiv träning

(fortsättning från igår)
...Lågintensiv träning och dess fördelar är något som mer har börjat komma fram.
Det är en motion som tränar hjärtat redan vid en lägre ansträngningsgrad som en puls på 100 - 140 slag/minut. Den upplevs som lätt eller något ansträngande.
Några exempel är raska promenader, stavgång, simning, cykel- och längdskidåkning, trädgårdsarbete och långfärdsåkning på skridskor. Meningen är att man ska bli lite varm men inte genomsvettig.
Den passar de allra flesta, nybörjare, otränade, äldre och personer med olika typer av besvär som övervikt, cirkulationsbesvär, diabetes och belastningsskador i skelett och leder.
Lågintensiv träning ger i första hand god cirkulatorisk träning, med det menas att den förbättrar hjärt- och lungfunktionen. Den belastar också hjärta och lungor minimalt. Däremot ger den inte någon direkt ökad muskelstyrka och smidighet.
Vid lågintensiv träning förbränns i huvudsak kroppsfett samtidigt som hunger/mättnadssignalerna fungerar bättre.
Det är bra om man kan få in den här typen av träning minst en timme per dag.
Sedan har vi då... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

hur många procent av maxpulsen bör man ligga på när man tränar lågintensiv träning?

Lotta sa...

Hej, jag vet inte exakt hur många procent man bör ligga på. Men om en ung, vältränad person har över 200 i maxpuls och man utgår från det. Och lågintensiv träning ligger på 100 till 140 slag per minut så borde väl procenten bli cirka 50-70.