måndag, september 03, 2007

Baljväxter

Vad är en baljväxt?
Ja, det kanske inte är så självklart för alla människor.
Baljväxter tillhör familjen Leguminosae och dit räknas alla bönor, ärter och linser. De är en viktig näringskälla i stora delar av världen och innehåller protein med ett högt biologiskt näringsvärde jämfört med andra vegetabilier. Förutom protein finns det också kolhydrater, fibrer, järn, kalcium, kalium, spårämnen och B-vitaminer. Groddar man baljväxter bildas även C-vitamin.
Människan har odlat och ätit baljväxter långt tillbaka i tiden men nu har de också blivit trendiga. I alla fall om man får tro det som stod att läsa i DN lördag 28 juli 2007 "Bönor, gryn och korn - trend på butikshyllan". Den största anledningen verkar vara att dylika har ett lågt GI(Glykemiskt index) och det är många intresserade av idag.
Artikeln tar upp The diet shop, en butik på Östermalm som har specialiserat sig på produkter med lågt GI, däribland baljväxter. Den handlar också om företaget Go Green. Deras produkter finns att köpa i matvaruaffärerna i form av fryst och kyld färdig mat, sojadrycker och andra sorter av baljväxter. Även Saltå Kvarn får vara med på ett hörn, de har sålt ekologiska böner, linser och ärter sedan början av 60-talet. De har ökat sin försäljning kraftigt de senaste åren och tror att en del kan vara "lågt GI-trenden".
Det finns mycket gott man kan göra med bönor, ärter och linser. Sorterna och användningsområdena är många.
Om vi tittar lite närmare på... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: