måndag, november 26, 2007

Miljö - meditation

(fortsättning från förra veckan, "Miljö - spa")
...En metod är meditation.
Idag är det många människor som känner sig stressade och är stressade. Tempot är högt i samhället med mycket intryck att sortera. Tiden är ofta knapp för många människor och lämnar inte riktigt utrymme för reflektion.
Men man måste helt enkelt försöka hitta en liten stund för att på något sätt komma ner i varv innnan man börjar må dåligt, blir sjuk eller får sömnproblem.
Meditation kan vara ett sätt att hantera stressen på.
En meditationsmetod som många använder idag är "mindfulness", medveten närvaro. Den har rötter i zenbuddismen och handlar om att vara närvarande i nuet, det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat.
Den första som introducerade mindfulness i modern västerländsk medicin var professor emeritus Jon Kabat-Zinn vid University of Massachusetts, Medical School. Hans definition av metoden är - "Att vara uppmärksam med avsikt i ögonblicket,utan att värdera det".
I Sverige har vi en läkare och specialist på allmänmedicin vid namn Ola Schenström. Han har arbetat inom läkaryrket i 34 år. Sedan några år tillbaka arbetar har med att föra in mindfulness i vården. Han är utbildad av Jon Kabat-Zenn och föreläser i ämnet över hela Sverige. Han har nu också kommit ut med boken "Mindfulness i vardagen". Vill du veta mer, gå in på mindfulnesscenter.se.
DN hade artikeln "Meditation hjälper snabbt mot stress" 19 oktober 2007. Den handlar också om mindfulness. Är man intresserad av att prova tekniken så kan Hälsans hus på Södermalm vara ett alternativ. Där har mindfulnessinstruktören Heidi Anderssen-Cervall kurser.
Om man tänker igenom miljön, tänker igenom de miljöer som jag har skrivit om under november månad och om man själv kommer på fler.
Är det då någonting som går att förbättra?
Det behöver inte vara stora förändringar. Men om man på flera områden tänker till vad man tycker om, vad som passar en, vad man blir glad av eller vad som får en att slappna av så tror jag att helheten kan bli en ganska stor förändring till det bättre.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: