måndag, november 12, 2007

Miljö - naturen

(fortsättning från förra veckan, "Miljö")
...En annan miljö som har stor inverkan på oss är naturen.
Själv har jag nästan alltid jobbat i innerstan men inte velat bo där även fast jag tycker att Stockholms innerstad är fantastisk. Men det är skönt att komma utanför tullarna efter jobbet. Det är ett lugnare tempo och mer natur, mer rogivande.
Naturen är bra för hälsan. Naturupplevelser har kopplats till snabbare tillfrisknad efter sjukdom och operation. Det har också konstaterats att människor som kan se grönska under arbetsdagen är mindre irriterade och stressade än andra.
Trädgårdars betydelse för hälsan har fått mer uppmärksamhet på senare tid. Det är allt fler studier som bekräftar deras positiva inverkan på människan. Idag kan läkare ordinera trädgårdsarbete för kronisk trötthet och utbrändhet. De länder som har kommit längst i sitt arbete med trädgårdsterapi är England och USA. Men också i Sverige pågår en rad trädgårdsprojekt för rehabilitering av äldre och sjuka. Mest uppmärksammad är rehabiliteringsträdgården på Lantbruksuniversitetet i Alnarp i Skåne. DN hade en intressant artikel i ämnet 23 maj 2006 med rubriken "Naturen ställer inte några krav". Den som leder verksamheten är professorn och landskapsarkitekten Patrik Grahn. Vad hans forskning bland annat har visat är att personer som får vistas i en trädgård sedan de stressat, återhämtar sig betydligt snabbare än personer som vistas inomhus. Utemiljön gör att kroppen slappnar av, stresshormonerna lugnar sig, pulsen blir jämnare och blodtrycket normaliseras.
Men det är ju inte alla årstider som det känns lika lätt och naturligt att vistas utomhus. Som nu i november till exempel då många tycker att det är grått och trist. Efter en promenad som kanske känns mindre inspirerande så här års får man tänka ut andra saker som lyfter sinnet.
En idé... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: