måndag, februari 25, 2008

Förkylning - candida?

(fortsättning från förra veckan, "Förkylning - kan jag förhindra den?")
...Om man ofta blir förkyld så kan det bero på att man har en överväxt av svampen candida. Den finns naturligt i kroppen men kan bre ut sig mer än vad som är bra om kroppen är ur balans av till exempel antibiotika eller stress. Hos vuxna kan det ta sig uttryck i upprepade bihåleinflammationer.
De viktigaste förändringarna som behövs för att normalisera svampen är, som i så många fall, att äta rätt kost och att träna.
Jag känner en person som efter fem bihåleinflammationer behandlade med antibiotika på ett år fick diagnosen kronisk bihåleinflammation.
Den traditionella vården kunde ingenting göra.
Lite senare påpekade en tandhygienist att personen hade så kallad "torsk", ett annat ord för svamp, på tungan. Hon sa att det kunde förekomma hos barn och gamla människor men att det var ovanligt för alla däremellan. Personen gjorde då en stor kostomläggning, åt ingen antibiotika och försökte ta det så lugnt som möjligt när det kändes som en förkylning var på gång. Det är cirka sju år sedan nu och under den tiden har personen ifråga inte haft en enda förkylning och har inte ätit någon antibiotika. Nu kan man ju inte förvänta sig att det ska fungera så bra för alla men en klar förbättring tror jag är möjlig för alla.
Det man ska äta mycket av är klorofyll och c-vitamin. Aloe verajuice är bra att dricka eftersom den har en effekt mot svamp.
Man ska undvika det som innehåller socker, stärkelse och jäst. Vilket innebär sötsaker i alla dess former men också till exempel potatis, alkohol och svamp. För en mer detaljerad beskrivning av kosten och av candida gå in på Hälsosidorna.
Något att tänka på är att ändra kosten succesivt, speciellt om man har mycket candida i kroppen. Jag har fått lära mig att svampen utsöndrar gifter när den inte längre får det den livnär sig på. Gör man stora kostförändringar snabbt så blir det också mycket gifter som utsöndras i kroppen vilket inte är så bra. Dessutom tycker jag för egen del att man alltid ska försöka vara så skonsam som möjligt mot kroppen.
All typ av träning är bra. Har man fått en överväxt av svamp på grund av stress hjälper ju också träningen till att sänka stressnivån.
Försök så långt det går att inte äta antibiotika.
Försök att vila mer och se till att du sover de timmar du behöver för att må bra.
Det finns mycket mer att säga om candida i olika sammanhang än det jag nu har skrivit lite övergripande i samband med förkylning. Är du intresserad av att läsa mer så kanske "CANDIDA - Vår tids folksjukdom" av Peter Wilhelmsson kan vara något.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra sida du har!

Candida är hemsk,
Ipe Roxo är ett toppenmedel mot den här hemska svampen.
Den kan också ge cancer och sen mår man pyton av den,
min mage svullnar och gör så ont och blodsockret åker upp o ner.
På morgonen är min saliv trådig-ett symtom på svår candida.

Ipe Roxo(Lapacho, Pau Darco eller andra namn som den är känd för)
rekommenderar jag.

Lotta sa...

Hej
Ja, candida är verkligen en hemsk sjukdom och det verkar du tyvärr onekligen ha fått erfara.
Tack för din rekommendation av Ipe Roxo.