måndag, februari 11, 2008

Förkylning - echinacea

(fortsättning från förra veckan, "Förkylning")
...Så, vad kan man då faktiskt göra?
Echinacea purpurea, även kallad röd solhatt, är den mest vetenskapligt dokumenterade medicinalväxten mot förkylningar. Det är en över 400 år gammal örtmedicin som började användas bland nordamerikanska indianer som ett undermedel mot det mesta. När de vita nybyggarna dök upp så lärde även de sig att använda echinacea och genom läkare och botanister fördes växten över till Europa.
Svenska Dagbladet hade en artikel 25 juni 2007 "Grönt ljus för röd solhatt". Där står att den ansedda brittiska tidskriften Lancet Infectious Diseases presenterat en amerikansk forskargrupp vid universitetet i Connecticut och dess metaanalys. Där framgår att echinacea minskar risken för att bli förkyld med 58 procent. Har man redan blivit sjuk sjunker sjukdomstiden med mellan en och fyra dagar.
I Sverige är echinacea godkänt som narurläkemedel och kan rekommenderas i kombination med antibiotika. Den finns i droppar, tablettform och som tuggtablett.
Däremot kan det vara skillnad på olika echinaceaprodukter enligt artikeln "Det är skillnad på echinaceapreparat" i tidningen Kropp & själ nummer 1:2008 som stödjer sig på en internationell forskningsrapport. Där står att Cochrane Collaboration säger att produkterna kan skilja sig bland annat beroende på vilken echinaceaart man använder, hur växten har beretts och färdigställts samt vilka aktiva ämnen som preparatet innehåller. Enligt artikeln är extraktet Echinaforce det första echinaceapreparat där man hittat verkningsmekanismen, där man kan hänvisa till mängder av internationella forskningsresultat. Echinaforce har funnits i mer än femtio år och framställs av färsk, ekologiskt odlad Echinacea purpurea. För att säkerställa en jämn kvalitet och stabila nivåer så odlas växten alltid utifrån eget utsäde. Detta är vad som står i tidningen Kropp & själ. Själv tycker jag att man kan fråga lite mer om saken. Om man väljer att handla till exempel i en hälsokostaffär så brukar personalen där ha mycket kunskap om de olika produkterna. De kan säkert ha något intressant och "vägledande" att säga om de olika echinaceapreparaten.
Men röd solhatt är verkligen inte allena rådande på förkylningsområdet.
Det finns... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: