måndag, maj 12, 2008

D-vitamin - sola rätt

(fortsättning från förra veckan, "D-vitamin")
...Men hur ska vi då sola på ett bra och nyttigt sätt?
Det har ju kommit mycket larm och varningar de senaste åren om hur mycket skada solen kan göra. Om man betänker att hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige så är det nog klokt att fundera lite på saken.
DN hade en artikel söndagen den 4 maj 2008 under rubriken "Viktigt att söka läkare i tid vid hudförändringar" som fördjupar sig lite i ämnet men man ska inte låta sig skrämmas! Lär dig istället att njuta av solen på rätt sätt.
Men vad är då rätt sätt?
Själv införde jag en solmetod för över tio år sedan som nu har visat sig vara ett av de rätta sätten. Jag har aldrig varit någon solentusiast som har älskat att ligga timtal i solen. Snarare är det någonting som jag har gjort en liten stund då och då mellan allt badande som jag däremot älskar. Men jag tycker mycket om att vara ute i solen, promenera, ta en fika och då blir det lätt ett problem. Jag är nämligen en ljushyad person som inte kan ta en långpromenad i solen från dag ett utan att bränna mig. Förutom risken för malignt melanom (hudcancer) så är det jobbigt att bränna sig. Då måste man sedan hela tiden tänka på att smörja in eller täcka över de "brända stället" för att kunna vara i solen innan huden har återhämtat sig. Dessutom tycker jag att det är kladdigt och jobbigt att hålla på att smörja in mig med solkrämer.
Så, då införde jag min solmetod. Anledningen var alltså att fritt kunna röra mig i solen men också för att jag vet att det är nyttigt att få lite sol på hela kroppen och förstås att jag tycker att det är snyggt att vara lite brun på sommaren.
Jag började helt enkelt med att sola tio minuter på varje sida alla dagar det var sol. När jag hade fått lite färg så ökade jag till femton minuter. Efter 1-2 veckor kunde jag vistas ute i solen utan att behöva tänka mig för. Jag köpte också ett stift med solskyddsfaktor 25 till läpparna, det har jag alltid med mig och skulle det behövas så går det bra att använda på resten av kroppen också. Det här sättet har fungerat utan problem. Den korta stunden i solen känns bara avkopplande och inte det minsta jobbig för mig som inte gillar att sola någon längre tid. Och nu har då mitt sätt att sola visat sig vara bra utom möjligtvis tidpunkten. Jag brukar sola mer mitt på dagen men det som verkar vara en allmän rekommendation är för- och eftermiddag. Men kanske spelar det ingen större roll eftersom det är en så kort stund?
Som sagt, tidpunkten för solandet råder det enighet om men i övrigt så spretar teorier och åsikter åt olika håll.
Solkräm eller inte? Solarier eller inte?
Lite mer om detta går att läsa i DN under rubriken "Att sola är nödvändigt" även den införd söndagen den 4 maj 2008.
Det jag själv har sållat ut bland all information som jag tycker verkar rimligt är:
- Att sola är viktigt, det är kroppens bästa sätt att tillgodogöra sig D-vitamin.
- Att sola på rätt sätt är viktigt, 10-15 minuter räcker för en ljushyad person.
- Bränn dig inte!
- Finns möjligheten så ta gärna en solsemester på vintern.

D-vitamin har... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: