måndag, maj 05, 2008

D-vitamin

Nu går vi mot sommar och förhoppningsvis sol och med den D-vitamin.
D-vitamin får vi bland annat när vi solar. För oss här i Sverige kan det bli svårt att få tillräckligt av den varan mellan november och mars då solen är för svag för att huden ska kunna producera D-vitamin. Då får vi istället satsa på kosten. Det som gäller är framförallt fet fisk men också äggula, fågellever, smör, mjölk och vitaminerade produkter som margarin, lättmjölk och barnvällingar.
Det har stått en del intressant att läsa om dylika vitamin den senaste tiden, bland annat i DN igår, söndagen den 4 maj 2008. "Solen både vän och fiende" var rubriken. Det jag tyckte var mest intressant i artikeln var att forskare de senaste tjugo åren har knutit brist på D-vitamin till ökad risk för ett femtontal olika tumörsjukdomar bland annat tjocktarms-, bröst- och prostatacancer.
Det som är bra med att sola till sig D-vitamin är att det inte går att överdosera. Kroppens produktion stängs automatiskt av när vi fått så mycket som vi behöver, för en ljushyad person räcker det med bara 10-15 minuter i solen. Däremot är D-vitamin genom kosten giftigt i höga doser. Jag har läst att en del nordpolsfarare sannolikt drabbades av akut vitamin D-förgiftning när de åt isbjörnslever. Resultatet blir att man mår illa och kräks. Men då pratar vi om höga doser, sådant som man kanske råkar ut för om man till exempel är hänvisad till en längre vistelse vid nordpolen utan alltför variationsrik kost.
Men hur... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: