måndag, november 24, 2008

Örter - till mat och kroppsvård

(fortsättning från förra veckan, "Örter - fytoterapi")
...Sedan har vi då örter till mat och som kroppsvårdsprodukter.
Hälsokostaffären Gryningen i Stockholm har en i mitt tycke vacker och inspirerande webbplats. Förutom att man kan köpa ekologiskt odlade och torkade örter och kryddor i lösvikt så har de ett brett utbud av det mesta inom hälsokost. När jag sitter där och tittar i deras sortiment så blir jag sugen på att prova lite nya maträtter med riktigt bra råvaror. Vill man istället besöka affären så ligger den på Folkungagatan 68.
När det gäller kroppsvårdsprodukter så finns det mesta i hälsofackhandeln. Karaktäristiskt för de flesta produkterna är att de innehåller enbart vegetabiliska fetter och att de inte är testade genom djurförsök. Du hittar bland annat tvål, kroppslotion,bad- och massageoljor, salvor för sårvård, kosmetiska produkter som ögonskuggor och läppstift. Det finns också flera serier av hudvårdspreparat baserade på örter för olika hudtyper. Eftersom huden är bland de största organen i vår kropp med flera viktiga funktioner så ska den också vårdas väl.
Huden har en skyddande hinna, syramanteln, med svagt surt pH-värde, cirka 5,5. Den skyddar från angrepp av bakterier och virus och håller fukten. Det flesta människor har en blandad hud med vissa partier som är torra eller feta. Med rätt skötsel kan man hjälpa huden till balans.

- Fet hud och akne behöver behandlas med produkter som inte torkar ur och skadar syramanteln men som dämpar talgkörtlarnas aktivitet.

- Torr hud behöver skonsamma produkter som tillför fukt ooh näring.

- Åldrande hud behöver näring både invärtes och närande fuktgivande krämer utvärtes.

Vanliga örter i hudvårdande preparat är:
Ringblomma
Kamomill
Rosor
Timjan
Rosmarin
Citron
Citronmeliss
Lavendel
Tallbarr
Johannesört

Vill du läsa lite mer om kroppsvårdsprodukter och vad som kan passa för vilken hud så har "Saxens örter" ett utbud av bland annat det.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: