måndag, november 10, 2008

Örter - vid hälsoproblem

(fortsättning från förra veckan, "Örter")
...Om man tittar lite närmare på vad örter kan användas till vad det gäller sjukdomar och åkommor så är det en hel del. Jag tänkte ta två exempel på vanliga problem, astma och dålig blodcirkulation.
För astma finns det flera alternativ att prova. Echinacea, euphorbia, isop, kransborre, kungsljus, lobelia, passiflora, rehmannia, timjan och whithania. Vi ska se lite närmare på en, timjan, som för de flesta nog är välbekant.
Timjan är en ört. Dess medicinska användning är:
- Astma
- Kikhosta
- Torrhosta
- Mun-, hals- och strupinflammation eller infektion
- Dålig andedräkt
- Parasiter i tunntarm, tjocktarm och ändtarm
- Sängvätning hos barn
Den går bra att använda under graviditet och amning och den har inga kända interaktioner med läkemedel.
Man kan köpa den i flytande form i hälsokostaffärer och blanda den med vatten eller använda den i torrvikt.
Jag vet flera personer som har använt timjan för olika problem som de jag skrev om under "medicinsk användning" och de har varit nöjda. Och visst kan det väl vara värt ett försök? Den har inga skadliga biverkningar på kroppen och den är inte dyr. Beroende på person och hur pass allvarliga problem man har så kan resultatet bli väldigt varierande. Men även en förbättring är ju bra, det kanske gör att man till exempel har möjlighet att minska på det vanliga läkemedlet om man äter ett sådant.
Sedan har vi dålig perifer blodcirkulation, ett annat vanligt problem för många. Även där finns det mycket att välja på som amerikanskt pepparträd, blåbär, cayenne, ginko, hagtorn, ingefära, johannesört, kattklo, kola, pyknogenol, vitlök och whithania. Om vi nu fördjupar oss lite i hagtorn. Hos hagtorn använder man sig av växtdelarna blomma, bär och blad. Dess medicinska användning är:
- Alla hjärtbesvär, t.ex. kärlkramp, hjärtklappning, angina
- Högt blodtryck
- Åderförkalkning
- Svårt att andas, hjärtbesvär efter motion
- Svag perifer blodcirkulation som kalla händer och fötter
- Ödem p.g.a. svagt hjärta
- Yrsel vid stående p.g.a. cirkulationsproblem
Hagtorn går också bra att använda vid graviditet och amning. Den har inga kända interaktioner med andra hjärtmediciner.
Den går att köpa i flytande form eller som torrvikt i hälsokostaffärer. Hagtorn måste man använda minst sex veckor för att få effekt.
Det finns otroligt mycket bra örter att använda som inte har några biverkningar. Om du har något problem så ta reda på om det finns något som kan hjälpa dig förutom traditionella läkemedel. Det kan göra att du slipper obehagliga biverkningar och kemikalier i kroppen.
Vill man... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: