måndag, december 08, 2008

Sömn - melatonin

(fortsättning från förra veckan, "Sömn")
...Sedan har vi det kanske mest omdiskuterade ämnet just nu i samband med sömn, melatonin. I Danmark har man haft en stor debatt om tillskott av melatonin för människor som har svårt att sova. Det är där, precis som i Sverige, inte tillåtet att sälja melatonin som kosttillskott. Tillåtet är det däremot i USA. I den amerikanska motsvarigheten till FASS, Psysicians´ desk reference (PDR) är melatonin klassat som receptfritt så kallat OTC-läkemedel. I Sverige är melatonin sedan 1995 klassificerat som läkemedel men har inte funnits tillgängligt som godkänt läkemedel. Vill du läsa mer om hur Läkemedelsverket ser på melatonin kan du gå in på Läkemedelsverkets nyhetsartiklar.
Vad är då melatonin?
Går man in på Wikipedia så står följande "Melatonin är ett hormon som finns naturligt i kroppen. Hos däggdjur produceras de av tallkottkörteln(epifysen) från tryptofan via bland annat serotonin." Helsingsborgs Dagblad hade en artikel onsdagen 12 november 2008 "Varde ljus!" där det bland annat står att sömnhormonet melatonin är som ett starkt sömnmedel. Sömn och melatonin är nog det första man kopplar ihop med det är också bra vid jetlag, tinnitus och depression.
Färska studier om behandling vid jetlag kunde man läsa om tisdagen 2 december 2008 i Dagens Medicin "Nytt sömnmedel kan hjälpa mot jetlag". Artikeln handlade om forskare vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA som hade undersökt effekterna av ett nytt läkemedel, tasimelteon.
Även de studier som bygger på behandling vid tinnitus är amerikanska. Mer om det kan du läsa på Nyfiken Vital.
Vad det gäller depression och melatonin så skrev Dagens Nyheter en artikel om det tisdagen 25 november 2008 "Grönt ljus för ny antidepressiv medicin". Den handlade om en ny medicin, Valdoxan, som nu bara väntar på ett formellt godkännande av EU-kommissionen för att kunna börja säljas i Europa. Preparatet ska hjälpa mot svår depression hos vuxna.
Slutligen skulle jag vilja tipsa om ett mer trevligt alternativ eller komplement till medicin om man har en årstidsbunden depression. Det är den grekiska sandstranden i Kungsbacka där man kan få ljusterapi. I Göteborgsposten torsdagen 20 november 2008 stod det att läsa om "Friskvård på sandstrand". Det kan ju också vara en idé för friska men trötta som behöver unna sig lite avkoppling. Ljusterapin påverkar bland annat både melatoninhalten och upptaget av D-vitamin. Så sover du mest hela tiden men ändå är trött eller har du svårt att sova så kanske ett eller ett par besök till den grekiska sandstranden i Kungsbacka kan få dig i bättre balans.
Nu går jag på julledighet och är åter skrivandes efter "Tretton"-helgen.
God Jul och Gott Nytt År!

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Looks like you are an expert in this field, excellent articles and keep up the good work, my buddy recommended me your blog.

My blog:
simulateur rachat credit aussi Rachat de credit pour locataire

Lotta sa...

Thank you for those kind words.

Anonym sa...

Hοwdy, I do thіnk youг blog could be having
broωser compаtіbility problems. When I take a lοoκ
at yοur blog in Sаfari, it looks fine but when οpening іn IE,
іt has some overlapρіng іsѕuеs.
I just wanted to give yοu a quіck hеaԁs
up! Other than that, fantastic blog! how to cure acne naturally

Anonym sa...

Howԁy! This post could not bе written any better!
Reading thгοugh this ρoѕt reminds me of my good
old room mаte! He always keρt tаlκing about this.

I wіll forward this wrіte-up to him.

Pretty sure he will have a gоod гead.

Thank you for sharing! Read More Here

Anonym sa...

Howdу! Τhis is kind of оff topic but I
need some adѵicе from an establiѕhed blog.
Is it tοugh to ѕet up уouг oωn
blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm
thinking about setting up my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Thank you Read Even more