måndag, februari 23, 2009

Lågintensiv träning - nya råd och rön

(fortsättning från förra veckan, "Lågintensiv träning")
...När det gäller rekommendationen för hur mycket träning vi behöver varje dag så har den förändrats.
De senaste åren har riktlinjen varit sammantaget minst 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Sammantaget innebär att 5 minuter här och 10 minuter där kan räknas ihop till en halvtimme per dag.
Men så är nu inte längre fallet.
De nya internationella rekommendationerna som har kommit är vägledande även för Sverige. Dessa råd och rön innebär mer och hårdare träning. Den största skillnaden är att nu ingår också styrketräning 2 gånger per vecka. Anledningen till det är en studie som visar att vi med dagens många stillasittande arbeten inte bara får sämre kondition utan också svagare muskler.
Så den träning du bör göra per vecka är som följer:

- Konditionsträna lågintensivt 2,5 timme eller träna något mer krävande som aerobics, joggning i 1,15 timme fördelat på tre dagar.

- Styrketräning av alla stora muskelgrupper vid två tillfällen.

- Du får även i fortsättningen räkna ihop sammantagen träningstid under dagen men det måste vara minst 10 minuter för att få räknas med.

Hälsoeffekterna i kroppen är många när du tränar. Vill du läsa mer om det så hade Dagens Nyheter en bra artikel söndagen 11 januari 2009, "Det här händer i kroppen när du tränar". Där kan du se hur hjärnan, blodtrycket, blodsockret, hjärtat, blodkärlen, immunförsvaret, blodvolymen, den maximala syreupptagningen, energiförbrukningen, blodfettsvärdena, koordinationen, muskelaturen, stresshormonerna i blodet och benstommen påverkas.
Slutligen så vill jag återigen påminna om all motion i vardagen. Ta trappan istället för hissen eller rulltrappan, kliv av tunnelbanan eller bussen en station tidigare. Lägg lite tid på att tänka ut liknande situationer där du får möjlighet att röra på dig och gör det till en vana!
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: